премахване на фурнир

Много мебели са фурнировани. Но с течение на годините и в зависимост от ефектите, фурнирът може да изглежда доста износен. По принцип фурнир, разбира се, може да бъде премахнат. Въпреки това, в сектора за подобряване на дома, резултатът не винаги ще бъде наистина задоволителен. Въпреки това, следващите съвети ще ви дадат съвети как да премахнете фасетите.

Това зависи от структурата на фурнирования детайл

Много мебели са фурнировани. Структурата на слоя обаче обикновено е по-сложна от носещата дъска и след това фурнир:

  • Прочетете също - Огъващ фурнир
  • Прочетете също - шлайфане на фурнир
  • Прочетете също - заглаждане на фурнир
  • видим фурнир
  • Бариерен фурнир (в зависимост от носещия материал)
  • Носител (ПДЧ. MDF, масивно дърво и др.)
  • вътрешен фурнир

Отстранете фурнира от бариерен фурнир

По-специално в миналото често се използва ПДЧ. Това налага налагането на бариерен фурнир. Едва след това идва декоративният фурнир. С такава структура почти няма възможности в сектора „направи си сам“ наистина да се процедира правилно.

Методи за премахване на фурнир

Съществуват обаче и мебели, които просто са фурнировани. В този случай имате различни опции:

  • с вода и топлина
  • с алкални продукти за почистване на основата на разтворител
  • ръчно (шлайфане, рендосване, фрезоване)

Отстранете фурнира с вода

За да направите това, оставете фурнира да се накисва с вода. Поставете мокри кърпи върху фурнира и го оставете да попие за няколко часа. След това "изгладете" фурнира с кърпата между тях (използвайте памук) и ютия. Вече трябва да можете да го разхлабите с помощта на шпатула.

Отстранете фурнира с продукти на основата на разтворител

Тук също оставете фурнира да се накисне съответно. Вземете предпазни мерки, за да сте сигурни, че използваният разтворител не може да се изпари (покрийте). Биха били подходящи бензин (без бензин) или терпентин. Тези продукти също разхлабват лепилото.

Уверете се, че има добра вентилация и спазвайте правилата за безопасност при работа с разтворители. Ако искате да научите повече за това как работи, препоръчваме статията "Очистване на фурнир ".

Премахнете фурнира ръчно

За малки площи можете да настроите рутер, така че да премахнете фурнира съответно. Можете също да шлайфате фурнира, но това може да отнеме много време.

Планирането също би било алтернатива. Но професионалистите използват специален самолет за гребен за това. Това трябва да бъде относително трудно да се получи. Тази опция не е подходяща за пресконборд с бариерен фурнир.

Съвети и трикове Вероятно ще искате отново да фурнирате мебелите, след като премахнете стария фурнир. Тук ще ви покажем как да залепите фурнир.