Общи разходи за заточване на ножове

Цената на заточване на ножове е по-ниска, отколкото мислят много потребители. Тъй като професионалното заточване е необходимо само на няколко години, ако с ножовете се работи и съхранява правилно и внимателно, инвестицията си струва. По-големите числа намаляват разходите.

Стандартни цени за дължина на острието до 15 сантиметра

Самото шлайфане и заточване струва само няколко евро, дори и с висококачествени дамаски ножове. Благодарение на професионалните машини за шлайфане, гладките или назъбени ръбове като ножове за хляб не правят голяма разлика в цената. Почти всички отделни ножове с дължина на острието до 15 сантиметра са заточени за по-малко от пет евро. Повечето доставчици взимат между две и три евро за конвенционалните ножове за прибори.

  • Прочетете също - Ножове за заточване върху брус
  • Прочетете също - Цената на шлайфането на бетон
  • Прочетете също - Изхвърляйте ножовете безопасно и без аварии

Когато избирате острилка за ножове, от съществено значение е да се гарантира, че се извършва само мокро шлайфане. Съмнителните и несериозни доставчици мелят сухо на електрическа мелница. Това води до отстраняване на твърде много материал и ножовете могат да бъдат повредени.

По-високите количества намаляват разходите

Ако острилката за ножове не предлага работата си у дома, ножовете трябва да бъдат изпратени. Тъй като професионалното опаковане на ножовете не е незначително усилие, фиксираните цени за доставка при повечето доставчици са относително високи. Като правило те варират между шест и 15 евро.

Най-икономичното нещо, което трябва да направите, е да съберете няколко ножа, за да ги заточите с една доставка. Фиксираните ставки обикновено се увеличават само леко, ако изобщо. Следователно трябва да се проверят всички остриета в домакинството. Кухненските ножове например могат лесно да бъдат прикрепени към ножове за ренде, ножици или самобръсначки.

Ако под ножовете има много висококачествени дамаски ножове, силно се препоръчва транспортна застраховка. Опаковането на отделните ножове в слоеве от удължен плат или велпапе е подходящ метод за опаковане. Ножовете определено трябва да бъдат защитени срещу подхлъзване.

Правите самобръсначки се заточват за цени между дванадесет и двадесет евро, в зависимост от състоянието им. Ръчното заточване с японски водни камъни може да струва до две евро на сантиметър дължина на острието.

Съвети и трикове Ако изостряте ножовете си, направете сравнение на множество ценови листи. Някои мелници за ножове предлагат гладко и смилане на вала на същите цени, но правят диференцирани разлики в дължината на ножа.