Проветрете гаража - има ли смисъл това?

В началото мнозина дори не мислят за вентилация на собствения си гараж. Защо вентилацията в гаража е важна, обаче, каква функция тя поема и кои опции за вентилация има, можете да научите в този пост.

  • Също така четете - мазето на гаража - има смисъл?
  • Също така прочетете - гараж с покрив с шпиц
  • Също така четете - Съвети за закупуване на гараж

Нужда от вентилация

Необходимостта от вентилация е всеки гараж - то се нагрява или неотоплял. Въпреки че фундаменталната принудителна вентилация на гаража се дава от гаражната врата, но в много случаи това не е достатъчно.

Принудителна вентилация от гаражни врати

Повечето гаражни врати не са напълно плътни. Това винаги става въпрос за обмен на въздух с околната среда. В повечето случаи неблагоприятните метеорологични условия не са достатъчни.

Влизане в влага с отопляем гараж

За отопляеми гаражи проблемът с влага изостря през изолацията. При отваряне на гаражната врата навлиза студен въздух. Ако се нагрява, влагата, която съдържа, се кондензира и се отлага вътре. Снягът върху колата също може да бъде проблем през зимата. Ако влагата не може да излезе достатъчно, може да се развие плесен.

Влизане на влага в неотопляеми гаражи

Проблемът съществува и в неотопляемите гаражи. Ако през зимата в гаража е много студено и навън има много висока влажност и температурите се повишават през деня, влагата може да се кондензира и от вътрешната страна на охладената зидария. Ако гаражът не е адекватно „вентилиран на сухо“, тук също може да се развие плесен.

Инсталирайте принудителна вентилация

Много висококачествени гаражи имат контролирана по време вентилация на прозорците. Винаги обаче трябва да проверявате дали времето за проветряване е подходящо. Проблемът с това: ако е възможно, вентилацията трябва да се извършва само в дни със сухо време, тъй като в противен случай може да влезе допълнителна влага. Поради това се препоръчва система за контрол, която отчита вътрешната и външната температура и влажност.

Принудителна вентилация на рамката на прозореца

Принудителната вентилация на дограмата с рекуперация на топлина може да бъде особено полезна за отопляеми гаражи. Без рекуперация на топлина те могат да се използват и за вентилация на неотопляеми гаражи.

Обикновен вентилатор с управление

Вентилатор с диаметър 10 см срещу гаражната врата би имал смисъл на всеки 1,5 м ширина на гаража. Контролът трябва, ако е възможно, да се извършва в зависимост от температурите и влажността.

Съвети и трикове Принудителните вентилационни системи също имат предимството, че защитата срещу кражба не е нарушена. В противен случай принудителното влизане в гаража би било възможно през наклонени или отворени прозорци.