Гаражната врата не се отваря - какво можете да направите??

Гаражна врата, която не се отваря, е истинска неприятност. В зависимост от това дали е ръчна или електрическа гаражна врата, отварянето може да бъде доста сложно. Прочетете тук какво можете да направите подробно и какво не трябва да правите, ако е възможно.

Възможни причини за отваряне

 • гаражната врата (да се отваря ръчно) е заседнала
 • Прочетете също - Шлифоване на гаражна врата
 • Прочетете също - гаражна врата - кой цвят се вписва?
 • Прочетете също - Преоборудване на гаражна врата - какви опции има?
 • заключващият механизъм на гаражната врата (ръчен) е повреден
 • задвижването на вратата е повредено (електрическа гаражна врата)
 • радиоплатката на гаражната врата е повредена (тогава операторът на вратата не получава сигнал за "отваряне")
 • ръчният радиопредавател е дефектен

Механичната гаражна врата е заседнала

В случай на механични гаражни врати, заглушаването често се дължи на факта, че механизмът за отваряне е изкривен и по този начин заседнал. По правило това може да бъде коригирано и със задна дата чрез правилно регулиране на механизма за отваряне. Но първо трябва да имате достъп до гаража. В противен случай можете само да опитате да извадите заключващите точки възможно най-внимателно.

Заключващият механизъм на механичната гаражна врата е повреден

Ако ключалката на механично задвижваната гаражна врата е повредена, най-добре е да се обадите на ключар. Разбира се, това означава и съответни разходи. Човек обаче трябва да се въздържа да опитва нещата върху себе си, доколкото е възможно, тъй като причинените от тях вреди често могат да бъдат значително по-големи.

Електрически оператор на гаражни врати

Ако задвижването на вратата вече не работи или не може да премести вратата, това може да се дължи на задвижването на вратата или на механизма за отваряне. Шумът, който издава операторът на вратите, обикновено е знак за това къде е повредата.

Ако операторът на вратите изобщо не реагира, възможно е също така да се повреди радиосхемата в оператора на вратата или да е дефектен само ръчният радиопредавател. Тогава операторът на вратата не получава сигнал и вратата не се отваря. Често можете да получите достъп до гаража чрез:

 • съществуващо аварийно освобождаване (ако е налично)
 • ключ за превключване (ако е наличен)
 • чрез късо съединение на задвижването (специалист или електротехник)
Съвети и трикове Когато инсталирате гаражна врата или преоборудвате устройство, определено трябва да обмислите подходящите аварийни решения. Редовното регулиране и поддръжка на задвижването на вратите също трябва да бъде част от задължителната програма - това ви спестява от досадни тотални повреди на гаражни врати. Освен това в къщата винаги трябва да има втори преносим радиопредавател.