Съхранявайте и използвайте газова бутилка през зимата

Като цяло съхраняването на газова бутилка през зимата не е по-опасно от всяко друго време на годината. Съдържанието се свива и това създава безвреден отрицателен натиск. Това обаче влияе върху използваемостта. За да може да се използва газовата бутилка дори при температури на замръзване, вместо бутан трябва да бъде избран пропан газ.

Свойства на бутан и пропан

С общите правила за безопасност по отношение на съхранението на газова бутилка, външното място за съхранение е най-важното изискване. По принцип газовите бутилки не са чувствителни към замръзване. Ако бутилката с газ ще се използва например за къмпинг през зимата, препоръчително е да я напълните със "зимен газ". Това е газ пропан, който е „разтегнат“ с максимум десет процента бутан.

  • Прочетете също - Заваряване с газова бутилка
  • Прочетете също - Постоянно върнете празна газова бутилка
  • Прочетете още - Смяна на бутилка с газ на бензиностанцията

Пропанът се втечнява при минус 42 градуса по Целзий. Бутанът променя физическото си състояние само на няколко градуса под точката на замръзване на водата. Това втечняване не е опасно, но възпрепятства използването му. Бутанът е ценен заради високата си калоричност. Ако газовата бутилка ще се използва през зимата, тя не трябва да се използва.

Добавете топлина и регулирайте консумацията

Ако газовата бутилка захранва заваръчна машина или друг зависим от налягането потребител, използването на газовата бутилка може да бъде ограничено или невъзможно поради спада на налягането. С общата мярка за поставяне на газовата бутилка в съд с топла вода, замръзването на водата трябва да се избягва чрез подходящи интервали за смяна.

В допълнение към външната температура, има охлаждане, присъщо на системата, когато газът се изтегли. Колкото повече газ се отделя, толкова повече топлина се изтегля от газовата бутилка. Безвредният процес може да доведе до замръзване на клапан или редуктор на налягане. Ефектът намалява с увеличаване на размера на газовата бутилка.

Риск при клапата и затваряне

Както през всеки друг сезон, критичната точка за безопасност на газовата бутилка е монтирането. Регулаторът, ако е приложимо, дисплеят и винтовата връзка трябва да са здраво. Докато слой лед, който се образува на външната стена на бутилката, е нормален и безвреден, ако фитингите замръзнат, трябва незабавно да противодействате на това. Приложими са няколко възможности:

  • Газовата бутилка се изхвърля
  • Сменя се бутилката с газ
  • На бутилката за газ е монтирана специална нагревателна приставка от къмпинг оборудване
Съвети и трикове Ако свържете две газови бутилки паралелно с редуктор на налягането, можете да разпределите ефекта на замръзване и да получите по-дълъг полезен живот.