Костите принадлежат ли към органичните отпадъци?

Ако сте се нахранили с коледна гъска или половин пиле, по всяка вероятност ще ви останат голямо количество кости. Те наистина не могат да се използват повече и трябва да се изхвърлят. На всички не е ясно дали органичните отпадъци са подходящи за тази цел.

Изхвърляйте костите правилно

Ако искате да изхвърлите костите в органичните отпадъци, не е нужно да се притеснявате. Подобно на месото и други животински отпадъци, костите могат да се поставят в контейнера за органични отпадъци в нормални домакински количества без никакви проблеми. Няма значение дали това са птици или свински кости. Въпреки това, костите, които са твърде големи, като тези от сукалче, трябва да се държат възможно най-малки.

Изключение правят общините, в които не е разрешено изхвърлянето на кости в органични отпадъци. По-специално в по-големите градове не е необичайно костите, независимо от техния размер или количество, да не се изхвърлят в зеления кош. Какво принадлежи към органичните отпадъци, се решава отделно от всяка община и ако нямате късмет, нямате право да го правите. Поради тази причина е задължително предварително да проверите ситуацията.

Ако не, костите се изхвърлят в общите отпадъци. Препоръчително е да ги опаковате предварително в торба, за да не се излежават наоколо. Това е особено важно, ако все още има остатъци от месо или кожа, които не са били премахнати напълно.

Съвети

1. Опаковане

Увийте костите, преди да ги изхвърлите. Опаковката гарантира, че възможните миризми през костите се намаляват. Това предпазва от животни и насекоми, които се хранят с останките. Хартиените пликове или вестници са най-подходящи за опаковане, тъй като тези продукти лесно се разлагат. Това е отличен начин за опаковане на костите и изхвърлянето им в общите отпадъци.

2. Чисто

В идеалния случай трябва да почистите костите, преди да ги изхвърлите в органичните отпадъци. Това ще намали възможните източници на миризми, които могат да бъдат причинени от мазнини, масла, маринати, кожа и остатъци от месо върху костите. Това е особено важно през лятото, за да се намали рискът от мухи и личинки в контейнера за органични отпадъци. Напълно почистените кости не винаги трябва да бъдат опаковани.