Дали ореховите черупки принадлежат към органични отпадъци?

Шам-фъстъци, орехи, фъстъци или лешници. В магазините ще намерите многобройни ядки, които ще ви радват с аромата си през цялата година. Когато го използвате, има тонове орехови черупки, които могат или да продължат да се използват, или просто да се изхвърлят. Но тук възниква въпросът: Черупките от орехи принадлежат ли към органичните отпадъци??

Ядки, разрешени в органични отпадъци?

Ако сте любители на ядките от всякакъв вид, можете да изхвърлите черупките в органичните отпадъци без никакви проблеми. Няма значение какъв вид ядка е или колко трябва да изхвърлите. Трябва само да се уверите, че шушулките са чисти и не са попадали мазнини например. Това няма отрицателен ефект върху разлагането, но малко го забавя.

По-специално през зимата има повече ядки от обикновено. Поради тази причина се уверете, че черупките не замръзват твърде много през студения сезон. Разчупете ги с пръчка или метла.

Съвети за изхвърляне

1. Използвайте чанти

Ако трябва да изхвърлите големи количества орехови черупки, не трябва да ги оставяте разхлабени в кошчето. Въпреки че ореховите черупки са сухи отпадъци, поради размера, нещо може да се обърка, когато се изпразни. Поради тази причина е препоръчително предварително да прехвърлите купичките в хартиена торба, така че те да не лежат свободно в органичните отпадъци.

Ако имате особено влажни органични отпадъци, по-добре е да ги попълните свободно. Ореховите черупки работят като средство за изтегляне на влага. Това намалява влагата в органичните отпадъци, което предотвратява образуването на миризми и предотвратява обширната плесен.

2. Компостиране

Като алтернатива на изхвърлянето на органични отпадъци, можете просто да компостирате ореховите черупки. Или просто добавете обелките, каквито са, ако имате работа с малки количества, или създайте слой, ако трябва да изхвърлите повече. Ореховите черупки отнемат малко повече време, отколкото другите отпадъци, за да се разградят напълно, но те са добра защита срещу твърде много влага. За да ускорите процеса, просто нарежете шушулките.