Черупките от шам-фъстък принадлежат ли към органичните отпадъци?

Ядките са важен източник на протеини и те се използват в голямо разнообразие от ястия и десерти. Поради характерния си аромат, шам-фъстъците са едни от най-популярните ядки в Германия и когато става въпрос за изхвърляне, много хора се чудят дали всъщност принадлежат към органичните отпадъци.

Черупки от шам-фъстък в органичните отпадъци?

Ако обичате да ядете шам фъстък, можете да изхвърлите корите с органичните отпадъци без никакви проблеми. Тъй като купите са направени от чисто органични материали и не съдържат никакви токсини след изпичане, те могат да се изхвърлят в контейнера за органични отпадъци без никакви проблеми. Няма значение на колко години са ядките. Дори гранясалите шам-фъстъци се изхвърлят по същия начин.

Черупките от шам-фъстък също имат предимството, че са сухи. Това означава, че в органичните отпадъци има по-малко влага, което предотвратява миризмите и предотвратява заразяването от личинки или други животни. Това важи и за други орехови черупки, независимо дали предпочитате орехи, фъстъци или кестени. Всички те попадат в кошчето за органични отпадъци.

Съвети за изхвърляне

1. Подходящ за компост

Ако приготвяте или имате компост, можете лесно да изхвърлите черупките от шам-фъстък върху него. Тъй като черупките от шам-фъстък премахват влагата, те дори са подходящи за компоста като изсушаващ материал. С течение на времето те изгниват, което може да отнеме известно време. През този период те абсорбират много влага, което има положителен ефект върху останалата част от компоста. По-специално, купчините компост, които са твърде влажни, могат да се регулират с помощта на орехови черупки. Можете просто да ги добавите така. Почистването на черупките не трябва.

2. Обърни внимание

Уверете се, че не изхвърляте твърде много тави наведнъж над биомалуята. Докато е ефективно, когато давате слой черупки в биомула си, но не трябва да сте твърде високи. Вместо това, дайте някои купи в тона и има други отпадъци. След това друг слой от ядки.

По този начин, слой система, която позволява на въздуха да циркулира добре в тона. Това помага дори по-добре срещу червеите или строги миризми. Не се притеснявайте, купите се разлагат напълно с времето, дори ако над тонките са разположени по-големи количества ядки.