Дали памперсите принадлежат към органичните отпадъци?

Над 1 милиард памперси попадат в кошчето всяка година. Но къде да поставим най-важното за бебето? Това е въпросът на много бъдещи родители, докато се подготвят за присъединяването на семействата си. Често се приема, че органичните отпадъци са подходящи за това. Можете да получите всички отговори в нашата статия.

Пелени: органични отпадъци или не?

Когато изхвърляте памперси, особено важно е никога да не ги изхвърляте с органичните отпадъци. Пелените са направени от пластмаса и целулоза, които не се разпадат. Дори чистите платнени памперси принадлежат към остатъчните отпадъци. Няма пелена, която да може да се разгради, без да остане остатък, което я прави кошче за отпадъци.

Друг проблем с пелената са екскрементите на детето. Тъй като пелените съдържат урина и фекалии, те не трябва да бъдат в биоманал, в противен случай патогените в биомасата, които не могат да бъдат деградирани. Дори ако бихте изхвърлили линейките за тоалетната, потенциалните патогени остават в материала.

Вече не можете да се разпореждате с влажните кърпички, които често придружават детето при почистването на детето. Те не могат да бъдат намалени като пелените и често имат най-малките количества екскременти, които също могат да съдържат патогени. Изхвърлете ги изключително чрез остатъчните отпадъци, най-добрите заедно с пелените.

Какво да кажем за еко-пелени?

Дори еко-пелени от биоразградими материали като царевично нишесте никога не трябва да се изхвърлят чрез биомалул. Въпреки използваните материали, памперсите винаги съдържат остатъци, които отнемат значително по-дълго от органичните отпадъци. Не се изненадвайте, ако памперсите не бъдат взети от извозването на боклука.

Тъй като еко памперсите не се разлагат толкова бързо, те се предават и на остатъчните отпадъци. Въпреки че това не изисква повече енергия, отнема повече време, докато памперсите бъдат сортирани, което отнема работно време. Поради тази причина те също принадлежат само към остатъчните отпадъци.

Не на компоста

Също така нямате право да изхвърляте памперси върху компоста. Материалите не се разлагат дори след години върху компоста и патогените често попадат в компоста, замърсявайки зеленчуците и плодовете ви.