Цигарите принадлежат ли към органичните отпадъци?

След пушене се произвеждат цигарени филтри и пепел, които вече не могат да се използват. По-рядко това са цигари, които не са изпушени напълно. Тогава често възниква въпросът кои кошчета трябва да се изхвърлят. Ще получите всички отговори чрез тази статия.

Цигари: органични отпадъци или не?

Ако искате да изхвърлите цигари, филтри и пепел в органични отпадъци, за съжаление ще трябва да ви разочароваме. Цигарените отпадъци не са разрешени в органичните отпадъци и могат да се изхвърлят само с остатъчни отпадъци. Останките от цигари не могат да се разлагат и трябва да се обработват по други начини. Можете да поставите филтри и цигари в кошчето, пепелта трябва предварително да се изсипе в торба, за да не издуха веднага.

Съвети за изхвърляне

1. да се охлади

Преди да можете да изхвърлите отпадъците от цигари, трябва да ги оставите да се охладят напълно. Това важи за цели цигари, филтрите и пепелта. Те представляват висок риск от пожар, ако все още не са се охладили напълно, на което определено трябва да обърнете внимание. Филтрите и цигарените остатъци обикновено се охлаждат за кратко време и не е нужно да чакате толкова дълго за тях. Определено не трябва да хвърляте фасове от цигари в общите отпадъци веднага след пушенето.

Пепелта също е проблематична. В зависимост от количеството отнема значително повече време за охлаждане и определено трябва да се провери преди изхвърляне. Но не посягайте в пепелта, в противен случай можете да се изгорите. Внимателно почувствайте дланта на ръката си на няколко сантиметра над пепелта и изчакайте малко.

2. Не на компоста

Ако често изхвърляте органични отпадъци с компоста, вероятно знаете, че пепелта се използва и като тор. Това обаче се отнася само за необработена дървесна пепел, която не съдържа чужди вещества. Цигарената пепел е напълно неподходяща за тази цел и не трябва да се използва при никакви обстоятелства. Не само, че пепелта от тютюневи изделия съдържа почти никакви хранителни вещества, тя може да съдържа множество токсини:

  • Тежки метали
  • катран
  • Сажди

Тези токсини могат да попречат на растенията да растат в градината. Това от своя страна води до лоша реколта или отслабване на растението. Поради тази причина изхвърлете пепелта с цигарите и филтрите.