Гасена вар за боядисване и нейното използване

Калциевият хидроксид или гасената вар се получава с помощта на силно генериране на топлина и може да се използва като боя чрез смесване с вода. Той е много подходящ като модерна боя за използване върху влажни повърхности.

Използвайте гасена вар за боядисване на стените

Варовикова боя (14,49 евро на Amazon *) или гасената вар се използва отдавна за боядисване на стени. Подходящ е както за зидария, така и за измазани външни или вътрешни стени. Боята дори има дезинфекционен ефект и следователно е много подходяща за използване върху влажни повърхности и в помещения, където има риск от плесен. Материалът е пропусклив за влага и газове. Подобно на силикатна боя, гасената вар също е много подходяща за нанасянето й върху влажна зидария и оставянето й да изсъхне. Обикновено няма риск от мухъл, освен чрез примеси на повърхността или частици прах, които са се утаили на повърхността.

  • Прочетете също - Боядисвайте варова боя върху емулсионна боя: Възможно ли е това?
  • Прочетете също - Трябва ли да рисувам или да навивам варната си боя?
  • Прочетете също - Правилно използване на варовикова боя: Как да боядисате стените си правилно!

Как гасената вар може да се използва като боя

Гасената вар е много стар материал, който се използва за боядисване на стени в продължение на много векове. При обработката е важно да носите защитни дихателни и защитни ръкавици. Материалът не трябва да попада върху кожата или да попада в дихателните пътища. Това обаче важи само докато покритието е все още влажно. След изсушаване е безвреден. Моля, имайте предвид обаче, че варната боя изсъхва на повърхността много бързо. Следователно има смисъл да се работи бързо. Следните съвети и бележки са важни за обработката:

  • правилното съотношение на смесване (вижте информацията за производителя)
  • бързата обработка на боята
  • периодично разбъркване, тъй като цветните пигменти се утаяват много бързо

Какво друго трябва да имате предвид при обработката на гасена вар

Трябва да разбърквате боята от време на време, ако тя съдържа цветни пигменти. Моля, обърнете внимание, че от време на време по време на обработката могат да възникнат нередности. Това е специфично свойство на цвета от гасена вар и вода. За да се увеличи адхезията към основата, могат да се добавят различни добавки, като готварска сол или цинков сулфат. Гасената вар може да се използва и като мека маса за боядисване или. използва се за измазване.