Нанесете гел лак в подходящи външни условия

Когато се нанася гелкоат, акцентът е върху температурата на обработка. Има решаващо влияние върху резултата и дори с най-добрата изработка може да доведе до по-късни качествени дефекти. Гел лакът трябва да изсъхне в перфектния баланс между вискозна и тънка течност, така че да се свие твърде много или да се втвърди, когато изсъхне.

Температурата е решаващият фактор

Ако температурите са твърде високи по време на обработката на гел лака, съществува риск от свиване. Този процес не позволява достатъчно време за "желиране" по време на сушене. В резултат на така наречения живот на пота химическите компоненти се изсушават по-бързо, отколкото се втвърдяват.

  • Прочетете също - Шлифовъчен гел лак
  • Прочетете също - Дефиницията на Gelcoat
  • Прочетете също - Как да почистите гел лака правилно

Може да се получи т. Нар. Недостатъчно втвърдяване, особено когато се нанася гелкоат на открито през лятото. В случай на двукомпонентни гелове, този ефект може да бъде частично компенсиран чрез промяна на дозата на втвърдителя, стига външната температура да не надвишава 25 градуса по Целзий.

Температурите под 18 градуса по Целзий имат подобен дестабилизиращ ефект. Тук често не е възможно да се обработи правилно гелкоут. Нарастващият вискозитет или вискозитет прави гел лака по-малко разпространим и не може да изсъхне напълно поради недостатъчна вентилация.

Високата реактивност на гел лака осигурява оптимална връзка с подсилената с влакна пластмаса, която трябва да го обгражда или покрива. Процесът на реакция вече може да има ограничения при прилагане на студени инструменти като валяци, четки или спрей бутилки (12,99 евро на Amazon *).

Влажност и течение

Нанасянето на гел лака също се влияе от влажността. В по-малка степен сухият въздух има същия ефект като температурата, която е твърде ниска и води до удебеляване и увеличаване на вискозитета. Когато гел лакът изсъхне, това води до това да стане порест. Идеалната стойност за нанасяне на гел лак е между петдесет и 75 процента относителна влажност.

Теченията могат косвено да доведат до преохлаждане на прясно нанесения гел лак. Силният вятър ускорява изпарението на стирола и този процес развива изпарително охлаждане. Това също може да доведе до недостатъчно втвърдяване, което нарушава вентилацията по време на процеса на сушене.

Съвети и трикове Ако нанесете гел лака, когато външната температура е по-висока от определената идеална стойност, в допълнение към възможните функционални недостатъци, ще има увеличено изпаряване на вредния стирол.