Докоснете гел лак без много усилия

Това, което собствениците на лодки знаят достатъчно добре, често е случаят и с други прибори от къщи и хребети, запечатани с гел лак. Замърсяване, люспести участъци или леки пукнатини означават, че гел лакът трябва да се докосва всяка пролет. Широкият ремонт не винаги е необходим.

Поправяне или ремонт

По-малкото увреждане на гел лака трябва да се разбира като пилинг и леки пукнатини. Гел лакът трябва да бъде ремонтиран, ако има пукнатини или дупки, стигащи до основата, подсилена със стъклени влакна. По-леките повреди, които включват също атмосферни влияния, мъх и силно замърсяване, могат да бъдат отстранени или освежени.

  • Прочетете също - Шлифовъчен гел лак
  • Прочетете също - Дефиницията на Gelcoat
  • Прочетете също - Как да почистите гел лака правилно

Подновяването на гел лака е необходимо само ако повърхността е станала пореста на голяма площ и изисква поне равномерно отстраняване. В повечето случаи в миналото е имало грешка при обработката на гел лака.

Прах и мазнини

По време на анализа на щетите първо трябва да се оцени естеството на увредените зони. Грубите повърхности и повърхностите, които са станали неравни поради пилинг, могат да бъдат ремонтирани чрез леко шлайфане или чрез интензивно полиране.

При докосване фокусът е върху пълното отстраняване на мръсотия, прах и остатъци от мазнини. Следователно, в случай на лющене, моделът на повредите трябва да се оцени индивидуално и, в случай на съмнение, цялостен ремонт, включващ изрязване на зоните, върху които ще се работи. Ако шлайфането е станало необходимо, пребоядисването и полирането на повърхността е неизбежно.

Сушене и температура

Прясно ремонтираните зони, където са нанесени гел лак и втвърдител, трябва да бъдат покрити със специално фолио, за да изсъхнат. Трябва да се фиксира с лепяща лента по краищата извън обработваните зони. Ако по време на процеса на сушене се образуват въздушни мехурчета, те могат да бъдат изгладени.

Винаги, когато се използва гел лак, е важна стабилна температура в работното помещение или зона, както и в работните материали и инструменти. Идеалната температура за обработка на гел лак, втвърдител и добавки е двадесет градуса по Целзий. Трябва да се избягва влажност над седемдесет процента, както и постоянно движение на въздуха, например от течение.

Съвети и трикове Ако имате отклонения от идеалната температура, влажност или течение, каквито могат да бъдат при ремонт на открито, обърнете внимание на променящите се времена на сушене и втвърдяване.