Сами поправете спуканите капаци

Ако една ролетна щора е скъсана, в повечето случаи това е ролетната колан. Разкъсването на ламелите или техните връзки е по-рядко. И двата вида повреди са лесни за отстраняване сами, ако последователността на отделните работни стъпки е добре обмислена.

Сменете ламелите или сменете ремъка

Ако ламелите на ролетна щора са скъсани, засегнатите ламели обикновено се подменят просто. За да направите това, ролетката трябва да бъде напълно демонтирана. В зависимост от вида на ролетни щори е необходимо да се разхлаби страничното направляващо. При всички ролетни щори летвите трябва да се развиват от горната скоба на поемащата ролка. След това счупените ламели се изтеглят отстрани и се заменят със заместващи ламели.

  • Прочетете също - Поправяне на дървена щора
  • Прочетете също - Ремонт на капаци
  • Прочетете също - Инструкции за ремонт на ролетни щори

Ако коланът е скъсан, ремонтът трябва да се извърши на навиващите ленти в стената и в ролетната кутия. Препоръчително е винаги да използвате нов колан, тъй като пукнатината показва основна и не винаги видима умора на материала.

Поправете сами скъсания колан с ролетни щори

  • Резервен колан
  • отвертка
  • Дървени клинове
  • Перфоратори

1. Издърпайте капаците

Отворете кутията с ролетни щори и навийте ръчно ролетката на вала или валяка на ръка.

2. Фиксирайте ролетката

След навиването намотайте навитата ролетна щора с дървени клинове, така че да остане в навитото положение.

3. Развийте навивката на колана

Извадете отвитата навиваща лента от стената и разхлабете останалото парче от стария колан.

4-ти. Напрегнете прибиращото устройство на колана

Отворете намотката на колана на ръка, така че да достигне оптималното напрежение на пружината. Ориентирайте се към позицията на остатъка от стария колан.

5. Увийте нов колан

Закрепете новия колан към заключващия щифт на навиващото устройство, ако е необходимо през отвор, който щракнете с клещите за перфорация. Навийте лентата и подайте края й през изходния слот.

6-то. Увийте на вала

Насочете отворения край на новия ремък през подаващото устройство до кутията на ролетите. Навийте другия край на лентата по същия начин, както при навиващото устройство.

7-ми. Спуснете капаците

Разхлабете клиновете и бавно насочете ръчно ролетката в спуснато положение. Затворете кутията с ролетни щори и монтирайте отново навиващото устройство на стената.

Съвети и трикове Когато ремонтирате скъсан колан с ролетни щори, се препоръчва асистент, който да поддържа напрежението на намотаващите елементи с ръка.