Отстранете изсъхналите петна от червено вино с нарастваща интензивност

Когато петна от червено вино изсъхнат, премахването им вече не е толкова лесно, колкото при пресните петна. Съществува обаче богат избор от методи и средства за освобождаване както на миещи се, така и на здраво закрепени носители на петна от изсушените им замърсявания. Чувствителността на повърхността обикновено е определяща.

Опитайте първо "свежи" методи

По принцип всеки метод, който се препоръчва и използва за почистване на петна от прясно червено вино, си струва да се изпробва, дори и при изсъхнали петна. Ефектът на солта или, още по-добре, на креда за мъта може да се задейства чрез овлажняване на съществуващите петна.

  • Прочетете също - Премахване на петна от червено вино върху дърво
  • Прочетете също - Отстранете петната от червено вино с бяло вино или пенливо вино
  • Прочетете още - Отстранете петната от прясно червено вино с помощта на сол

Във всички случаи е по-щадящо към материала да се отложи използването на избелващи агенти, като се навлажни. Кредата и по-специално бялото вино могат да доведат до добри резултати при почистване, без да натоварват твърде много материала. Млякото, жлъчният сапун и лимоновият сок помагат на вдигащи се текстилни изделия като дрехи, покривки и калъфки за възглавници окончателно и напълно да се отърват от изсъхналите петна от червено вино в следващото машинно пране. Разпределянето на минерална вода върху хоризонтални носители на мръсотия като дивани или килими може да постигне удивителен успех дори със засъхнали петна от червено вино.

Алкохол, бензин и белина

Ако по стената има петна от червено вино, това обикновено е изсъхнала мръсотия. Методите, които се използват за петна от прясно червено вино, рядко помагат или не са приложими тук. В тези случаи почти винаги се изисква белина за отстраняване на петна.

В случай на стари петна от червено вино в коприна и вълна, изтриването и работата с втриване на алкохол или бял спирт отвън може да помогне. Това е възможно и с вискозни влакна, при което трябва да се обърне внимание на устойчивостта на оцветяването и на трите материала, тъй като агентите разтварят много багрила.

Препарати за разтваряне на ензими и почистващи препарати

Почти всички съвременни препарати, от прах за пране на дрехи до течност за миене и раздели за миялна машина до почистващи препарати за стъкло, имат съставки, които разграждат ензимите. Ензимното разцепване се провежда без бариери в замърсените влакна от повърхностноактивни вещества. Това дава на почти всички почистващи и измиващи средства възможност за почистващ ефект, дори срещу изсъхнали петна от червено вино.

Съвети и трикове Трябва също да опитате пяната за бръснене „чудодейно излекуване“, преди да работите с по-твърди или киселинни вещества. Лекото навлажняване и повтарянето му няколко пъти може да направи излишни всички следващи опити за отстраняване.