GFK може да бъде редактиран по много начини

Фибростъкло материал (GFK) се оценява не само за неговото относително ниско тегло, твърдост и стабилност. Обработката на материала е възможна по различни начини, така че адаптацията към много употреба е добре осъществима. Това включва както оптични, така и функционални спецификации.

Рязане, фрезоване и пробиване

GRP е предпочитаният материал, особено в строителството на кораби и модели. Използва се и на много други места като на и в превозни средства или като облицовъчни и покривни елементи.

  • Прочетете също - GRP може да се изглади добре със смола
  • Прочетете също - GRP е най-добре да се залепва със смолисто лепило
  • Прочетете също - Поддръжката на GRP е малко работа

Твърдостта на GRP позволява да се регулират тънкостенни конструкции чрез рязане с тежки ножици или режещи трионни устройства. Чрез нагряване на режещи или трионни дискове могат да се създадат твърди режещи ръбове, които не трябва да се запечатват повторно.

За дебелостенни компоненти и детайли е препоръчително да се смила GRP, който се използва предимно за създаване на вдлъбнатини и изрези. Специфичните свойства изискват професионално фрезоване, тъй като неправилното изпълнение на механичните сили причинява износване на фрезовите ръбове.

Ако ще се пробива GRP, е необходимо използването на специални бормашини. Структурите от влакна могат бързо да се разкъсат в резултат на въртящото се движение на свредлото и да развият разкъсващи сили, когато се навият. Друг риск възниква от твърдостта, която скачането може да причини.

Пълнене и частично ламиниране

По-дълбоки щети могат да бъдат запълнени, включително, например, земни мехурчета въздух. В случай на по-големи вдлъбнатини, "наранената" структура в структурата на GRP може да бъде възстановена чрез частично ламиниране.

Боядисване, лакиране и полиране

Външното покритие на GRP обикновено се състои от гел лак, който се боядисва върху GRP подобно на вискозна боя. Правилно обработен, гелкоатът се комбинира с GRP, за да образува хомогенна маса. Повърхността на гел лака може да бъде свързана и запечатана чрез боядисване, при което преходът към полиране е течен.

Формоване и лепене

Структурата на GRP, която се състои от влакнести тъкани и течна смола, позволява GRP да се оформя по желание. Кухи тела и плътни компоненти със заоблени ръбове се произвеждат чрез отливане на форми, в които се обличат постелки от влакнести тъкани.

Съвети и трикове Когато обработвате GRP, винаги обръщайте внимание на температурата на обработка. В диапазона между 18 и 25 градуса по Целзий можете да променяте втечнението или втвърдяването на материала.