Има ли разлика между глазурата и цвета?

Какво е цвят и какво е глазура? За миряни разликите не са очевидни на пръв поглед, поради тази причина прекратяването понякога се обърква. И ако тогава на лака е реч, става наистина объркващо. Разглеждаме по-близо и обясняваме защо глазура е цвят, но цвят, но няма ласур. И какво общо има това с боя.

Какво е "цвят"?

Думата цвят има две различни значения на немски език. Често се определя оттенък, като зелен, син или червен. Но в тази статия трябва да обикаля другата дума, което означава живописващ агент.

Цвят или боя може да бъде, например, боя, дисперсионен цвят, маслена боя, цвят на креда или глинен цвят. В допълнение към тези продукти, има много повече видове цветове, които не винаги трябва да бъдат "оцветени".

Боите също могат да бъдат без пигменти и да изглеждат като прозрачен лак или прозрачна глазура. Въпреки това те се наричат ​​„цветове“. Това е жаргонен термин, който не се използва в техническия жаргон, защото е твърде неспецифичен.

Какво е "глазура"?

Както се вижда от предишния раздел, цветът може да бъде глазура - но не е задължително. Глазурата е боя с ниско съдържание на свързващи вещества и оцветители и изглежда полупрозрачна след изсъхване.

Глазурите често се използват като защитни покрития, особено върху дърво. Те са често срещани и в декоративния сектор: когато са подредени на няколко слоя, те създават интересен ефект на дълбочина, който прави повърхностите да изглеждат по-малко „тъпи“.

И какво общо има всичко това с боята?

В разговорно изражение лакът също е „цвят“ и все пак обратното на глазурата. Той има слоеобразуващ ефект, съдържа висок дял свързващо вещество и често е силно пигментиран. Има и прозрачни лакове, които остават на повърхността и в идеалния случай се размиват в гладка повърхност.

Цветен глазурен лак
Може да бъде "сянка" Определен вид боя Определен вид боя
Или дори боя Малко до никакъв пигмент Силно или не пигментиран
Разговорна дума С ниско съдържание на свързващо вещество Богат на свързващи вещества
Възможно боя Тънка Дебел
Възможно глазура За повърхностна защита За повърхностна защита
Или друг "цвят" Също така декоративни Също така декоративни
Съвети и трикове Изпробвайте какво е да рисувате лак. След това обработете подобна повърхност с глазура: „Цветовете“ могат да бъдат толкова различни!