Грундирайте мазилка преди боядисване?

Гипсът от Париж се използва като универсален материал за строителни и художествени проекти от хилядолетия. Въпреки че например, мазилките все още са популярни в лъскаво бяло, много проекти могат да бъдат направени много по-декоративни с боя. Грундирането на мазилката на повърхността на Париж преди боядисване предлага определени предимства, но не винаги е необходимо.

Защо мазилката от Париж трябва да се грундира преди боядисване?

По принцип мазилката на Париж е отворен за дифузия материал, дори когато е втвърден, който дори може да изтегли влага от подходящо влажен въздух в помещението и по този начин да го натрупа. Сега не е много по-различно, ако мазилката трябва да бъде боядисана с водни цветове: водата, служеща като разтворител за цветовете, се абсорбира от мазилката. Това не само може да направи различни техники за рисуване досадни, но и действително опашката мазилка да бъде ронлива и нестабилна.

Тези проблеми сега могат да бъдат пренебрегнати, ако искате да рисувате парчетата си от гипсови работи, например с неразредени акрилни бои. Въпреки това, дори и с тези цветове, е възможно много по-точна работа в подробна боя, когато доста пореста повърхност на гипс се запечатва гладко.

Изработването работи от мазилка също могат да бъдат боядисани без грунд?

Много родители оценяват бърканото с мазилка поради нетоксичния материал и разнообразните творчески дизайнерски опции. Следователно е разбираемо, че специални химикали като лак или грунд (4,81 евро на Amazon *) не трябва да се използват, когато занаятите са подходящи за семейството с мазилка. Но това вече не е трагично за занаятчийски проекти като маски за лице или малки гипсови релефи, излети в калъпи. Домашно приготвените маски от гипсови превръзки могат лесно да бъдат боядисани с акварели или флумастери след достатъчно дълго време за съхнене (просто не съвсем непрозрачни).

Някои артистично висококачествени проекти се реализират и с мазилка от Париж без предварително грундиране, ако получените цветови градиенти и различия умишлено са предназначени да бъдат използвани като елемент на дизайна.

Какви са опциите за грундиране??

Използват се различни средства за грундиране на мазилка в Париж преди боядисване:

  • Дълбоко дъно
  • Чисто палто
  • Емулсионна боя
  • АКРИЛНА боя

Докато уплътняването с прозрачен лак от спрея може да се извърши много бързо, много конструктори на модели от железопътния сектор се кълнат, че "потапят" своите отливни дизайнерски елементи от гипс в стандартна бяла емулсионна боя. Особено висококачествено уплътнение може да се постигне с дълбока грунда, която се нанася внимателно с мека четка.