размери на електрически крушки - което е на разположение?

Не всяка крушка се побира във всяка лампа. Това е свързано с факта, че има различни размери на основата за крушките, кои размери са често срещани и стандартизирани и как лесно можете да ги различите, ще разберете подробно в тази статия.

Валидност на основните размери

Държачите за лампи имат различни размери. Тези размери обаче са стандартизирани и се прилагат и за всички видове и видове светлинни източници:

  • Прочетете също - Рисуване на крушка - възможно ли е?
  • Прочетете също - Оцветяване на крушка - възможно ли е?
  • Прочетете също - Разрежете крушка - възможно ли е?
  • класически крушки (които са забранени от края на 2012 г. и вече не се предлагат в магазините
  • така наречените енергоспестяващи лампи (компактни флуоресцентни тръби)
  • LED крушки във формата на круша

За всички тези видове крушки се използват едни и същи размери на основата, така че различни типове лампи могат да се завинтват в гнездото за лампа.

Стандартни размери на базовите размери - общ преглед

Обозначение диаметър на основата на лампата
В15 15 мм
E27 27 мм
B22 22 мм
Е40 40 мм

Така че не е нужно да отчитате тип гнездо от лампата, ако в момента не можете да го намерите, можете просто да измерите диаметъра на гнездото и по този начин веднага ще получите информация за кой тип гнездо става въпрос. Така лесно можете да видите кой размер лампа трябва да купите.

Основа за халогенно осветление

Понастоящем халогенните лампи не са забранени. Окончателната забрана за халогенно осветление под високо напрежение няма да се прилага до 2018 г.

Халогенните лампи не се завинтват, а винаги се включват. Съответно има различни видове щепселни връзки. Те също са стандартизирани и по-късно ще се използват за алтернативни източници на светлина (LED светлини), тъй като те също са стандартни от дълго време.

Тук се измерва разстоянието между двата щепсела, които могат да изглеждат по различен начин, за да се получи числовата стойност.

Тип и обозначение на съединителя Алтернативно обозначение Разстояние между двата приставни елемента в mm
GU10 не 10 мм
G9 GU9 9 мм
GU6.35 GY6.35 6,35 мм
GU5.3 не 5,3 мм
GU4 G4 4,0 мм

В допълнение към тези особено важни и общи размери, има и голям брой специални размери. Това включва например размери като

  • GZ10 (взаимозаменяем с GU10)
  • B15d (байонетна ключалка, която рядко използваме, но най-вече само в англоговорящите страни)
  • R7s (използва се за подови лампи, контактите са от двете страни от външната страна на крушката)
Съвети и трикове Най-често срещаният контакт е гнездото E27 за електрически крушки. Той се среща почти навсякъде по подразбиране и е най-широко използван.