Издухване на стъкло: Какво е това и как можете да го научите?

Разбира се, можете също да издухате стъкло в топка с уста или със специално устройство, но това обикновено не означава понятието "стъкло за издухване". Какво точно стои зад издухването на стъкло, как можете да го научите и какво още можете да знаете за него? Предоставяме разнообразни факти по темата.

Какво прави стъклодухачката?

Духалка за стъкло образува стъкло. Обикновено той не духа в стъклото, но използва различни устройства и инструменти, за да придаде на материала специфична форма.

 • Прочетете също - Ефективно премахване на котлен камък на стъклото
 • Прочетете още - Чупене на стъкло за рязане
 • Прочетете също - Какво е теглото на стъклото?

За това е необходимо силно нагряване на суровината, обикновено до над 600 градуса по Целзий. В миналото специалистите са използвали маслена лампа с духал за нагряване на стъкло.

С помощта на тези духали огънят се разпалва толкова силно, че топи стъкло. Оттук произлиза терминът "стъкло за издухване". Стъклодувките все още работят на открит огън и днес, но маслената лампа вече е заменена от регулируема газова горелка (38,99 евро на Amazon *).

Как да се науча да духам стъкло?

Духането на стъкло е модерно чиракуване с дългогодишни традиции. Професионалната квалификация се постига след тригодишен стаж и съответни изпити. По време на обучението се предава както практическо, така и теоретично съдържание.

Чиракът избира предмет, по който би искал да работи. Можете да изберете, например, по-артистичните области като вентилатори за декорация на коледни елхи и оформящи очи за животни, но също така и много технически области като очни протези и производство на стъклени апарати.

Къде мога да видя как стъклото духа??

Различни традиционни стъкларски фабрики са на разположение за разглеждане, тук посетителите могат да изпитат работата на стъклодувачите „на живо“. Има както организирани автобусни обиколки до компаниите, така и възможност за пътуване със собствена кола.

Духа стъкло: ключови исторически данни

 • около 7.000 пр.н.е. Chr.: най-старите находки от стъкло идват от това време
 • около 3.000 пр.н.е. Chr.: Стъклени фабрики в древен Египет
 • около 100 г. пр.н.е. Chr.: Изобретение на тръбата на стъкларя: създават се съдове с голям обем
 • около 300 г. сл. н. е. Chr.: направени са първите чаши за пиене
 • от около 11. Век. н. Chr.: Венецианските производители на бутилки стават известни
 • 12-ти. Век. н. Chr: измислено е стъклото на прозореца
 • 1903: автоматизирано издухване на бутилка
 • 1917 г. Либи-Оуенс процес: усъвършенствана механизация на издухване на стъкло
Съвети и трикове Издухването на стъкло у дома изисква някои защитни мерки. Така че определено трябва да носите ACE филтърни очила, за да предпазите от натриеви светкавици при горене!