Извадете дръжката от крана

Нищо не е по-досадно от чешмата, която изведнъж отказва да работи, задръства се или - още по-лошо - отказва при течаща вода. В нашето ръководство можете да разберете как можете да премахнете дръжката на звездата на вашия кран, за да извършите необходимия ремонт.

Подготвителна работа

В днешно време смесителите с един лост са много разпространени. Смесителите с две дръжки с въртяща се дръжка обаче стават все по-редки. Но не се притеснявайте, все още няма проблеми с резервните части за такива кранове, въртящото се копче може да бъде заменено изцяло или на части доста лесно.
Преди да започнете да премахвате дръжката, направете следните препарати:

  • Изключете подаването на вода към крана. За да направите това, или използвайте ъгловите клапани на стената под мивката, или затворете основния кран за вода.
  • Източете водата от крана, като включите крана на дръжката, която все още работи.
  • Затворете щепсела или поставете кърпа над канализацията в мивката. Това ще предотврати просто изчезването на винтове или други малки части.

Отстранете ръкохватката

Вече можете да продължите с премахването на въртящото се копче. Повечето от тези дръжки имат капачка, която може да бъде внимателно отворена с плоска отвертка. Свалете тази капачка, обикновено отдолу има винт. След като разхлабите този винт, можете просто да премахнете дръжката на звездата.

Ако вашият усукващ захват няма такъв винт, технологията е малко по-различна. Включете дръжката, докато вече не можете да продължите. Сега завъртете тръбния ключ отвъд тази точка в същата посока. Така че можете да развиете копчето и просто да го издърпате от крана.

Последната стъпка е да премахнете клапаните. Използвайте подходящ отворен ключ за това, ако нямате подходящ инструмент под ръка, често можете да се справите с тръбния ключ.

Дори ако въртящата се дръжка е счупена: След отстраняване на клапаните можете да извършите всички други необходими ремонти и да подмените клапаните, да смените уплътненията или директно да прикрепите нова звездна дръжка.