Каучукът може и трябва понякога да се свие

Свиващата се гума може да бъде умишлен и неволен ефект. Докато гривна или капак на дръжката на кормилото могат да бъдат направени така, че да се поберат посредством свиване, възникват проблеми със свиващите се гумени уплътнения. Едно свойство на истинския каучук е, че не винаги възвръща първоначалния си размер.

Истинският каучук е естествен материал

Всеки, който изучава свойствата на истинския каучук, ще разбере процеса, когато материалът се износи или свие. По принцип и двата процеса включват претоварване на молекулярната структура. Еластичността възниква от стремежа на материала да се върне в първоначалната си форма. В това състояние е необходимо най-малко количество енергия, за да просто „бъдеш“.

  • Прочетете също - Старата гума понякога става лепкава
  • Прочетете също - Значително оцветяваща гума
  • Прочетете още - Каучукът на предните врати скърца

Ако каучукът е "принуден" да реагира еластично от външни въздействия, било то чрез механично въздействие като разтягане и разширяване или чрез силен студ или нагряване, той променя формата си. Студът предизвиква свиване на истински каучук, направен от естествен каучук. Устойчивият ефект на свиване може да бъде постигнат, точно както обратното при износване чрез топлина, чрез претоварване. В определен момент молекулните вериги вече не могат да влязат в същия ред, от който са дошли.

Три процента толерантност са често срещани

Добре обучени и опитни майстори знаят за възможното свиване на каучука. Като правило, с течение на времето вероятно ще настъпи свиване от един до три процента. Ето защо добавяме резерв от три процента при рязане на каучук от уплътненията на прозорците. Тази надбавка също трябва да се вземе предвид при рязане на гумена подложка, ако тя трябва да седи по краищата.

Умишлено и целенасочено свиване

По-специално в превозните средства е практично да се свият някои гумени компоненти и кожуси, за да им се осигури опора.

  • Нова гума може да се постави в гореща вода и след това да се изтегли
  • Старата гума се търка с пистолетно масло (Ballistol). След няколко часа излагане, каучукът допълнително се омекотява от действието на топлина (сешоар) и се изтегля върху държащата част.
Съвети и трикове Не е възможно реално свиване на каучук. Ако стегнете ластик, той вече е имал това положение или напрежение. В повечето случаи вие просто регенерирате износен такъв. Ако искате да използвате ефекта на свиване целенасочено, вземете малко ластик, който е твърде стегнат или малък, изтрийте го и след това използвайте помощни методи, за да го поставите.