Каучукът може да се регенерира с оцетна киселина

Каучукът може да се регенерира и еластичността му отново да се подобри. Успехът зависи основно от два фактора. В допълнение към функцията с или без механично натоварване, състоянието е определящо. Значително повредената гума вече не може да бъде спасена, тъй като вече не е възможно да се повлияе на молекулярната структура.

Две начални условия са елементарни

Каучукът може да стане по-твърд с времето и частично да загуби своите еластични свойства. До известна степен функцията и животът на гумата могат да бъдат подобрени и удължени. Някои вещества имат положителен ефект върху молекулярната структура, които също се съдържат в някои домашни лекарства.

  • Прочетете също - Как да се грижим за каучук с домашно средство
  • Прочетете също - Не всички смрадчета могат да бъдат премахнати от гумата
  • Също така прочетете - Направете гумата отново мека

За успешно регенериране трябва да бъдат изпълнени две условия:

1. Каучукът не трябва да има пукнатини, да не се разтваря и все още да не е станал порест.

2. Каучукът не трябва да е претоварен от механични натоварвания като опъване и разширяване.

Оцетната киселина е ефективна, но може да се предозира бързо

Най-ефективното средство за регенериране на дъвка е 38 процента оцетна киселина. Трябва обаче да се има предвид, че оцетът може да атакува дъвка, ако се използва неправилно и се предозира.

Трябва също така да се отбележи, че използването на оцет, за да направи гумата отново еластична и мека, винаги води до намаляване на якостта. При гумените уплътнения намалената якост рядко е проблем. В случай на механично натоварени функционални каучуци, които трябва да се движат, регенерирането с оцет струва живот.

Практическо използване на оцетна киселина

38-процентната оцетна киселина действа върху молекулните съединения в каучука. Гумата набъбва при излагане.

  • Повърхностите на гумата се измазват и изтриват след няколко секунди. Този процес се повтаря, докато се наблюдава поведението на набъбване, докато каучукът набъбне до максимум един и половина пъти първоначалната обиколка.
  • Като алтернатива, гумен компонент може да се постави в разреден оцетен разтвор. Ориентирът тук е един час на милиметър дебелина на материала.
  • Накрая гумата е покрита със силиконов спрей или грес и на подуването се дават няколко часа, за да се "оттегли".
Съвети и трикове Сравнително ефективно домашно средство за постигане на гъвкавост и устойчивост на каучука е омекотителят. Този тип „щадяща“ регенерация е особено подходящ за запечатване на каучуци, например на термос колби, и за запазване на каучуци.