Добра адхезия - нанесете грунд за тапети

С тапетите големи площи могат бързо да се трансформират в уютни стени. Изборът на тапети е богат, от уютна атмосфера за приятно усещане до елегантен дизайнерски вид, нищо не остава да се желае. Но една точка често се забравя - или дори умишлено се пренебрегва: предварителната обработка на повърхностите. Можете да разберете кога и защо трябва да прилагате грунд за тапети в нашето ръководство.

Предварителна обработка на повърхности - защо?

По-голямата част от основите, като минерални повърхности, направени от гипс или бетон, но също така и повърхности като гипсокартон, показват много силни смукателни свойства. Това поведение може също да варира значително в области, които са били запълнени или съединени. Тези абсорбиращи основи премахват водата от пастата за тапети след залепване на тапети - това може сериозно да влоши адхезията на тапета. Ако лента е залепена към различно абсорбиращи повърхности, лепилото за тапети изсъхва с различна скорост. След това тапетът може да се изкриви.

Следните техники могат да бъдат използвани за предварителна обработка на основи:

  • Предварително поставете
  • Основа за тапети
  • Причина за промяна

Предварително поставете

Не е задължително грунд за тапети да се използва върху модерни, дори стени в добро състояние. В много случаи предварителното залепване е достатъчно, за да се регулира поведението на засмукване на повърхността и да се компенсират различните абсорбции.

  • Разредете пастата за тапети с вода в съотношението, посочено от производителя - обикновено пастата се смесва с вода в съотношение 1:80.
  • Нанесете пастата равномерно върху повърхността с четка за рисуване

Разреденото лепило за тапети намалява и стандартизира попиваемостта на повърхността.

Основа за тапети

За по-стари стени, които изглеждат напукани, чупливи, прашни или ронливи, трябва да използвате тапетна основа. Грундът не само регулира абсорбцията на влага на основата, но и я укрепва.
За повърхности със силни цветови разлики можете да използвате пигментирана основа за тапети. При боядисване на повърхността едновременно се постига равномерен оттенък. По този начин предотвратявате показването на много различни цветове през тапета.

Причина за промяна

За гипсокартон трябва да използвате специален грунд за тапети, Wechselgrund. Чрез прилагането на алтернативния грунд предотвратявате превръщането на тапета и картона в плътна единица. По-късно можете да премахнете тапета от кутията, без да го повредите.

Внимание: Винаги използвайте тапетна основа. Tiefgrund запечатва повърхността на стената. Това може да доведе до сериозни проблеми с залепването при нанасяне на тапета.