Добър вътрешен климат: правилно използване на вар

Варовите бои са много старо, традиционно средство за привличане на боя по стените. Лаймът е много екологична боя с отворени дифузионни свойства. За разлика от съвременните емулсионни бои, нанасянето на бита вар е малко по-сложно. С нашите инструкции стъпка по стъпка обработката на бита вар може да се извърши за нула време!

Какво трябва да имате предвид, когато използвате бита вар??

Варовите бои се разтварят във вода, но не се втвърдяват само чрез изпаряване на водата. За втвърдяването на бита вар е необходима реакция на цвета с въглеродния диоксид от въздуха. За да може тази реакция да се осъществи, трябва да използвате вар само при температури над 8 ° C.
Преобладаващата влажност също е важна за успешното залепване на вар: Ако тя се изпари твърде бързо, реакцията с CO2 също се спира преждевременно. Когато се изтрие, варовата боя (14,49 евро на Amazon *) може след това да се "креди", т.е. да се изтрие непривлекателно.
Следователно винаги трябва да обработвате бита вар при относително високо ниво на влажност. Избягвайте прекалено влажна среда: битата вар често образува нежелани лъскави петна.

Използване на разбита вар: обяснено стъпка по стъпка

  • Първо подгответе субстрата за разбитата вар. Повърхността, която искате да боядисате, трябва да е достатъчно абсорбираща, стабилна, чиста и без постоянна влага. Преди да използвате варовата боя, леко намокрете повърхността с гъба.
  • Варовикът е основно утайка, така че цветните пигменти се утаяват на дъното на контейнера за боя. Следователно трябва да разбъркате енергично боята преди обработка. Трябва също да продължите да бъркате боята, докато рисувате. Това осигурява равномерна интензивност на цветовете, особено при пигментирани бели варовици.
  • Първо разредете битата си вар с вода и грундирайте стената с разредената варова боя. Най-добре е да работите с четка на художника, да работите добре в боята. Грундът трябва да се нанася равномерно, запълвайки всички вдлъбнатини в стената.
  • Сега намажете грунда с неразредена вар. Работете с разхлабени движения с четка, уверете се, че винаги рисувате в последователен модел.
  • За да предотвратите бързото изсъхване на размазващата се вар, замъглете стената с пулверизатор (12,99 евро на Amazon *) и чиста вода.
  • Преди да нанесете втори слой обаче, изчакайте, докато разбитата вар от долния слой изсъхне напълно.