Съдържа нормална боя за стена дори върху дърво?

Повечето хора използват модерни емулсионни бои за боядисване на стените си, защото са широко достъпни и лесни за работа. Този тип боя има още едно интересно предимство: Прилепва към много различни повърхности, а не само към измазани стени или тапети. Ами дървото??

Дървото като субстрат за боядисване на стени: възможно ли е това?

По принцип емулсионната боя може да бъде боядисана и върху дърво, точно както този вид боя ще залепне върху бетон, пясъчно-варови тухли или метална гаражна врата, ако основата е подготвена по съответния начин. Важно е само повърхността да не смуче твърде много.

  • Прочетете също - Как да премахнете боя за стена от дърво?
  • Прочетете още - Спокоен сън: най-добрата боя за стена за спалнята
  • Прочетете също - Тази цена е разумна за бяла боя за стени

Така че е по-добре предварително да обработите суровото дърво със специален грунд за дърво; Като обща предварителна обработка е препоръчително леко да се полива повърхността и старателно да се шлайфа влакната, които се изправят след изсъхване.

Може да искате да напълните дървото с шпатула, преди да го боядисате, за да получите гладка повърхност. За тази цел се предлагат специални пълнители за дърво, които обикновено придават добра боя на стената.

Тези недостатъци възникват при боядисване на боя за стена върху дърво

Ако предпочитате изобщо да не обработвате дървото, а да започнете да рисувате веднага, могат да възникнат следните проблеми:

  • Дървесните влакна се изправят, когато влажната боя проникне и след това образуват грапава повърхност.
  • Разтворителят се засмуква в дървото твърде бързо, боята на стената отново се лющи след изсъхване.
  • Боята не работи толкова добре, колкото лак и показва ясни следи от четки и ролки след боядисване.
  • Въпреки че може да искате да запазите дървесното зърно, то ще се задръсти с пълнителите на стената.

Както можете да видите, боядисването на боя за стена върху дърво не е съвсем безпроблемно, но определено е възможно. Много творчески ум вероятно разчита на типичните оптични ефекти на емулсионната боя върху дървена повърхност:

Тъй като боята за стена върху дърво просто не изглежда толкова чиста и подредена, колкото лак, точно за красив дизайнерски проект в изтъркан шик стил! След изсъхване повърхността все още може да се шлайфа на места, за да имитира следите от употреба: перфектно!

Съвети и трикове С емулсионна боя върху дърво можете да създадете прекрасни знаци от всякакъв вид, например за входната врата или като индивидуална фирмена реклама. Но също така боядисайте гърба на дървената дъска, така че материалът да не се огъва поради напрежението!