Задържа силикатна боя дори върху бетон?

Силикатните бои изискват минерален субстрат, за да могат да карбонират и по този начин да се втвърдят старателно. Те не се придържат към тапети или емулсионни бои, а грундовете, съдържащи пластмаса, като дълбока грунд, също предотвратяват залепването им. При определени обстоятелства бетонът може да се използва като субстрат за силикатни бои.

За кои основи са подходящи силикатни бои??

Съвместимите със силикати минерални основи включват само повърхности, които са или естествени, или вече са боядисани със силикатна или варова боя. Тази таблица показва кои основи могат да бъдат покрити със силикатни бои:

  • Прочетете също - Не се използва произволно: върху коя повърхност се залепва силикатна боя?
  • Прочетете също - Какъв грунд се препоръчва за силикатна боя?
  • Прочетете още - Може ли силикатна боя да се рисува и върху емулсионна боя?
Субстрат, съвместим със силикатна боя
Варова мазилка Да
Циментова мазилка Да
Циментово-варова мазилка Да
Тухла от пясъчно-вар Да
Фиброцимент Да
бетон Да
Циментово покритие Да
Варова боя Да
гипс Не
Дисперсионна боя Не
Дълбока земя Не
Живопис Не
тапет Не
дърво Не
метал Не

Бетонът е един от онези минерални основи, които могат да издържат на силикатно покритие. Единствената пречка се крие в кофражното масло, което понякога е на повърхността и трябва спешно да се отстрани предварително.

Като цяло, основата трябва да бъде чиста и стабилна преди боядисване, което означава, че трябва да се отстранят и други замърсители. Използвайте минерален пълнител (4,25 евро на Amazon *), за да затворите дупки.

Отстранете кофражното масло от бетона преди боядисване със силикат

Остатъците от кофражно масло могат лесно да бъдат разпознати по факта, че влагата се търкаля от бетонната повърхност. Ако случаят е такъв, следните методи могат да помогнат за почистване на повърхността:

  • енергично пръскане с чистачката под високо налягане
  • Измийте със смес амоняк-вода в съотношение 1: 4
  • Обработвайте бетона със специален препарат за кофражно масло

Бетонът се нуждае от грунд?

Най-добре е предварително да обсъдите дали вашият бетон има нужда от грунд със специалист, който е много запознат с избрания от вас материал за покритие. Ако е така, тогава определено трябва да използвате грунд на силикатна основа (€ 36,80 в Amazon *) и подредени грундове на основата на пластмаса, като дълбоко грунд.

Съвети и трикове За красива стенна глазура е достатъчно да разбъркате алкалоустойчиви пигменти във водно стъкло и да ги използвате за тънко намазване. Металните оксиди и земните оцветители, които се предлагат в добре складирани специализирани магазини, са особено подходящи за тази цел.