Прилепва силикон към акрил и какво трябва да се има предвид при използването му?

Силиконът често се използва като уплътнител за фуги или уплътнител в баните. Често обаче има проблеми, когато се предполага, че силиконът се придържа към акрила, например във вани или душ корита, направени от този материал. И така, за какво трябва да внимавате??

Използвайте силикон върху акрилни вани или душ корита

Много хора вече знаят проблема със силикона да не се придържа към акрилни вани. По правило като уплътнител се използва търговски наличен силикон, който е подходящ само в ограничена степен за тази цел. Само след кратко време се случва както трябва: Фугите изтичат и водата прониква в пролуките. Значителни щети от влага настъпват за много кратко време. В най-лошия случай цялата инсталация трябва да бъде подновена. Причините за това са няколко. Силиконът не е много подходящ за създаване на добра адхезия към акрилни основи, а душ кабините или ваните често не са инсталирани според изискванията. При натоварване се спускате с няколко милиметра, което поставя допълнително напрежение върху силиконовите фуги. Въпреки че материалът е трайно еластичен, адхезията към ваната не е достатъчна, за да осигури постоянна плътност.

  • Прочетете също - Време за изсъхване на силикона: Какво да търсите и кога силиконът е сух
  • Прочетете също - Използване на силикон за прозорци и за какво да внимавате
  • Прочетете още - Изхвърляне на силикон и на какво трябва да обърнете внимание

Какво да търсите, когато инсталирате акрилни вани

За да избегнете току-що описаните щети, трябва да имате предвид няколко неща по време на инсталацията, включително следното:

  • използвайте специален силикон за акрилни вани
  • Работете много чисто, когато инсталирате банята или подновявате фугата
  • Наредете ваната достатъчно, за да не потъне прекалено

Изгодно е, ако от време на време проверявате фугите за повреди или пукнатини и предприемате подходящи мерки за противодействие, ако това трябва да се случи. За съжаление, много често се случва, когато се използва такова оборудване за баня, фугите да се обновяват на определени интервали, обикновено дори по-бързо, отколкото обикновено.

Силиконов уплътнител за тези области на приложение

Има специален силикон за акрилни вани, който е подходящ за трайно еластично фугиране на свързващи и разширителни фуги и също е подходящ за използване особено върху пластмасови повърхности. Материалът е съвместим с различни основи и се предлага в конвенционални касети.