Боравете с чука - трябва да обърнете внимание на това

Както всички инструменти, чуковете се износват с течение на времето. Понякога може да се случи стъблото да се счупи след продължителна употреба или да е повредено по друг начин. Не е задължително да изхвърляте чук - можете също да го презаредите сами. Можете да прочетете как да направите това в тази публикация.

Качество на дръжката

За дръжката на чук трябва да се закупи подходяща дръжка. Обикновените дръжки за чукове обикновено се предлагат за около 2 - 3 EUR, но висококачествените качества или дръжките за специални чукове също могат да бъдат значително по-скъпи.

  • Прочетете също - Забиване на пирон в стената - трябва да обърнете внимание на това
  • Прочетете също - нокти - кои типове къде да използвате
  • Прочетете също - Hammerarten - всеки майстор си има чук

Най-важното е качеството на дръжката. Качествените характеристики на добрата дръжка са:

  • Добре подправено (алтернативно: сушено в пещ) дърво
  • възможно най-ниска влажност на дървесината
  • Непрекъснати, прави влакна (важни за силата на скъсване на стъблото!)
  • стабилен и висококачествен вид дървесина, за предпочитане ясен или хикори

Закупената дръжка на брадвата трябва да се изсуши отново преди работа - или в много сухо (централно отопляемо) помещение с много ниска влажност, или директно върху нагревателя. Пресушаването за една седмица намалява отново влагата на дървесината значително, което е от полза за дръжката.

Много суха дървена дръжка ще се подуе малко по-късно при нормална влажност и след това ще седи още по-здраво в главата на чука. Така че пресушаването винаги има смисъл.

Поставете стъблото

Обикновено горният край на дръжката трябва да бъде адаптиран към отвора на чука. Най-добрият начин да направите това е да използвате файл или рашпил, за да оформите горния край. Диаметърът на стъблото трябва да е малко по-дебел от отвора, за да може по-късно стъблото да се побере правилно.

След това пресъхналата дръжка може да се почука в отвора с чук. Трябва да се забие така, че да излиза на около 5 - 10 mm от горния край на главата на чука. Това му придава допълнително задържане, тъй като горният край след това се удебелява малко.

Съвети и трикове Можете просто да отпилите стара дръжка на чука. Остатъците в отвора се избиват най-добре с длето, като алтернатива можете също да пробиете отвора, докато остатъците от дръжката отпаднат сами.