Циркуляр като настолен трион - как работи?

В повечето частни домакинства ръчният циркуляр е по-предпочитаното устройство. Как все още можете да го използвате като настолен трион и какви различни опции са налични за това, можете да прочетете в тази статия.

Подходящи триони за употреба

По принцип - от съображения за безопасност на труда - трябва винаги да използвате професионални маси за триони за преобразуване на ръчния циркуляр (108,00 евро в Amazon *) в настолен трион (159,00 евро в Amazon *). Затягащите устройства са проектирани по такъв начин, че да не бъде застрашена безопасността на работа, а на такива маси има и отделен ключ за включване / изключване.

  • Прочетете също - циркуляр или трион за маса?
  • Прочетете също - циркуляр или трион за рязане?
  • Прочетете също - Постройте ръчен циркуляр в таблицата - това работи?

Акумулаторните циркулярни триони, които не могат да бъдат свързани директно към масата, в никакъв случай не са подходящи за такова преобразуване. В този случай няма начин да изключите циркуляра на масата. Функцията на спирачката на настолния трион вече не е необходима. Това е неприемлив риск за сигурността!

Направи си сам конструкция на маси за циркуляр

Изграждането на маса с циркуляр сам не е препоръчително, тъй като тук липсват важни предпазни устройства:

  • функция за включване / изключване (превключвател) за триона на масата и ограничение на времето за спиране (спирачка) на триона
  • трайно монтиран капак на режещия диск
  • фиксиран нож за разцепване

Тези компоненти са от съществено значение за безопасното функциониране на настолен трион.

Професионални маси за циркуляр

Придобиването на професионална маса с циркуляр, в която циркулярът може да бъде здраво закрепен и свързан, може да си струва по няколко причини:

  • Работата в продължение на дълги периоди от време на маса може да бъде много по-приятна от работата с ръчния циркуляр
  • В повечето случаи има направляващи релси и релси за ъглови и скосявания
  • Масите често предлагат и стабилна работна повърхност за други работи по рязане, например с прободен трион

Разходите за придобиване варират в зависимост от производителя и версията. Обикновени машинни маси без аксесоари обикновено се предлагат за по-малко от 100 EUR, но е препоръчително да закупите професионална маса за триони. Като правило за това трябва да изчислите поне 200-250 евро.

Съвети и трикове Моля, не забравяйте също, че може да искате да правите ъглови и митретни срезове и определено искате да използвате ограда за разкъсване за много работа. Ако първоначално трябва да похарчите малко повече пари за професионална маса, това често се отплаща няколко пъти по-късно.