Циркулярен трион: сменете острието - така работи

Ножовете за триони не са направени да издържат и поради това понякога се налага да се сменят. В тази статия можете да прочетете как да направите това правилно с циркуляра, за какво да внимавате и какви разлики има между отделните триони.

Разлики между отделните модели

Както винтовете, така и закрепването на режещия диск могат да бъдат много различни за различните модели. Следователно кои ключове или шестостенни ключове са необходими, винаги зависи от съответния модел.

  • Прочетете също - циркуляр или трион за маса?
  • Прочетете също - Циркулярен трион: спиране и разкъсване на ограда
  • Прочетете също - циркуляр или трион за рязане?

Ако не сте сигурни за подмяната, определено трябва да прочетете инструкциите за експлоатация. Обикновено има много точни инструкции за смяна на циркулярните дискове.

Ако вече нямате инструкциите за експлоатация, можете също:

  • google съответните инструкции за вашето устройство
  • пренаредете инструкциите за експлоатация от производителя
  • Сменете острието на триона при специализиран търговец и ви покажете как да го направите

Неправилно или свободно прикрепените режещи дискове са много голям риск за безопасността. По-добре е да не рискувате да допуснете грешка тук и след това да имате сериозен инцидент при включване или използване на триона!

Основни стъпки при смяна на трион

Фиксирайте режещия диск

За да не се върти трионът, когато винтът се разхлаби, той трябва да бъде фиксиран. Можете да направите това много лесно, като го държите с клещи или го фиксирате с винтова скоба (тогава имате и двете ръце свободни).

Но е по-добре да вклините режещия диск с парче дърво, което е закрепено между режещия диск и основната плоча. Така се прави в повечето случаи.

Ляв конец

Уверете се, че централната гайка на много триони има лява резба. Така че трябва да го прецакате нагоре и надолу по грешен начин. За напомняне можете да запомните: “Начинът, по който бягам, се отварям!"

Винтове на основната плоча

С някои триони можете просто да завъртите основната плоча отстрани, като разхлабите предните винтове.

Предпазни мерки

Във всеки случай изключете триона от електрическата мрежа (или. Извадете батериите), преди да започнете да сменяте режещия диск. Ако не сте сигурни как да го направите, вижте ръководството с инструкции или направете първо проучване.

Запомнете: Всички винтове, които разхлабите, трябва да бъдат затегнати след това!

Съвети и трикове Когато боравите с остри, но и с по-малко остри режещи дискове, трябва да носите абсолютно устойчиви на нарязване ръкавици и да работите много внимателно, за да не се нараните.