изолация на коноп - естествено, екологично, ефективно

Конопените влакна са естествена и екологична изолация, която убеждава с отлични топлоизолационни свойства, много добри топлинни и звукоизолационни свойства, както и гъвкави приложения.

Конопът е стара култура, чиито влакна предлагат гъвкави употреби - те служат, например, за производството на въжета, хартия или текстил, като запечатващ материал и като изолационен материал. От средата на 90-те години тетрахидроканабиол (THC) -Харм сортове са законно одобрени за отглеждане. Делът на конопа на изолационния пазар има досега малка, но чрез тенденцията към естествено, екологично строителство обаче, този изолационен материал придобива все по-голямо значение.

 • Също така прочетете - изолация на корк - природни, екологични и здрави
 • Също така прочетете - подмладяване - естествено, екологично, мощно
 • Също така прочетете - описание на производителността за плоска изолация на покрива

Таблица 1: Свойствата на HENF с един поглед

Топлинна проводимост 0.04 - 0.045 W / MK
Клас на строителни материали Alt: B2, нов: E (нормален запалим)
Минимална дебелина на изолацията според Enev 2014 16 cm
Сурова плътност 30 - 42 кг / м3
Цена на m2 10 - 27 EUR

Производство на конопени влакна за топлоизолация

За производството на конопени влакна за топлоизолация се използват стъблата на конопените растения. Както и естествените влакна за плоска изолация, конопените влакна се приготвят чрез така наречената война. Конопените влакна се пекат, счупени, бити и се случват (компенсира) - създаване на ценни дълги влакна, както и къси влакна (хешъл или опасност). За производството на изолационни материали от коноп се използват и къси влакна и смеси от дълги и къси влакна. В сравнение с лен, конопените влакна са по-груби и по-твърди поради по-силната им превенция, което води до по-ниска якост на скъсване.

Кои добавки са включени в изолацията на конопа?

За да се постигнат класове за противопожарна защита B2 / E (нормален запалим), конопените влакна са импрегнирани с басови соли като забавител на пламъка. Отчасти полиестерни влакна са интегрирани като поддържащи материали. Алтернативно, други естествени влакна - например царевично нишесте или юта - използвани като стабилизиращи добавки. Такава конопа е 100% от естествения материал.

В какви форми са изолация на конопа в търговията?

Конопените влакна за топлоизолация се използват в много различна форма, те са инсталирани под формата на:

 • Изолационни плоскости
 • Изолационни подложки
 • Невълнен
 • Чувствах
 • Разхлабени влакна (forphanf)

В допълнение, HEPF открива и в композитни строителни материали - например, като комбинация от коноп и глина - употреба. Като носител за почистване в термични изолационни мрежи, изолационните плочи на конопа не са подходящи поради твърде ниската си сила на материала.

Производител на коноп изолация в Германия

Изолационни материали на конопската база в момента се произвеждат в Германия от производителите Thermo Nature, Hanfland и Ecobau.

Разходи за изолация на конопа

Коноп изолация струва между 10 и 27 евро на m3. В зависимост от дизайна, такава екологична изолация не е много по-скъпа от топлоизолация с минерална вата или пластмаса.

Кои сгради физически свойства има коноп?

Топлопроводимостта (? - ламбда) на конопените влакна е между 0.04 и 0.045 W / mk (вата на метър X Kelvin). Коноп инжектира нещо по-ефективно от камък или стъклена вата. Някои пластмасови изолации върху основата на полистирол (EPS, XPS) е екологична топлоизолация с коноп на тенденцията към по-добро.

Дифузия, добри топлинна и звукоизолационни свойства

Поради това изолацията на конопа са силно разпространени и капилярни, следователно са подходящи и за строителни проекти, където пристига на много добър баланс в влагата на изолационния материал. Дифузионната устойчивост на дифузията на конопа е само 1 до 2 ?, Така че конопът също така е отлично подходящ за стари сгради и вътрешни излети от външни стени - например в топлоизолацията на изброените сгради -. В допълнение, конопените влакна имат много добри топлина и звукоизолационни свойства.

Таблица 2: Коноп и други топлоизолационни материали в сравнение

Изолационна топлинна проводимост (W / MK) Минимална дебелина на изолацията съгласно разходите на Enev (cm) на m2 (евро)
коноп 0.04 - 0.045. t 16 10 - 27 EUR
ленеца 0,04 15 13 - 30 EUR
Стъклена вата 0.032 - 0,040 14 10 - 20 EUR
EPS / Styrofoam 0.035 - 0.045. t 14 5 - 20 EUR
Калциеви силикатни плочи 0,065 20 80 EUR

DIN стандарти, класове за изграждане на материали, Enev

Чрез стандарта на ЕС DIN EN-13501-1, клас на строителни материали, чрез който старият National DIN стандарт 4102-1 се възлага на клас на строителни материали B2, изолационният материал е като нормален запалим.
Наредбата за енергоспестяване (Enev) 2014 дава минимална изолация на изолацията на конопа
16 cm преди.

Съвети и трикове Коноп изолация са естествени, екологично и гъвкави. Този изолационен материал се предлага, например под формата на плочи, Vliesen или Stopfhanf. Конопът разполага с отлични топлоизолационни свойства, разпространява и предлага добра звукова и топлинна защита.

Приложения на коноп изолация

Изолация на конопа може да се използва за различни изолационни форми. Например, те се използват за:

 • Покривна изолация: Тъй като конопета и нетъканите са много гъвкави, те са идеални за междинна лопатна изолация или безсмислена изолация.
 • Фасадна изолация: Изолацията на HANF може да се използва за топлоизолация вентилирани фасади. Компанията Hock (Thermo Natur) предлага специални дървени конструкции като носещи елементи на изолационните плочи на конопа.
 • Чувство на звук изолация на одеяла
 • Вътрешна изолация на външни стени: Ако такава изолация е необходима за стари сгради, конопът може да бъде добра и икономична алтернатива на други изолационни материали - например, калциевите силикатни плаки чрез надеждността на дифузията и капилярната активност.
 • Топлина и звукоизолация на стените на закрито
 • Кухина изолация: stopfhanf обслужва изолацията на по-малки кухини - например на прозорци или врати. Възможно е също така с този материал облицовка на ограничени пукнатини в (не поддържащи) стари стени на сградата. Битуминовите импулсни язовири на основата на конопа се използват главно за топлоизолация на горния етаж под неизползван таван.

Предимства на топлоизолацията с коноп:

 • Отлични топлоизолационни свойства
 • Икономика поради относително ниската цена, както и на умерената минимална дебелина на канала.
 • Еластичност: изолационни плоскости, подложки и нетъканици от конопените влакна са силно еластични и се адаптират към различни структурни условия.
 • Дифузия надеждност и капилярна дейност
 • Времето и устойчивостта на влага
 • Устойчивост срещу заразяване с вредители и плесен
 • Добри топлинни и звукоизолационни свойства
 • Дълголетие: коноп изолация е около 10 х по-дълъг, отколкото изолация от минерална вата.
 • Лесно редактиране: изолационни плоскости, рогозки и нетъкани от конопа могат да бъдат обработени с всички общи дървени инструменти.
 • Свобода на замърсяването, здравето на здравето
 • Отличен жизнен цикъл оценка, рециклиране.

Недостатъци на изолацията на конопа:

 • Нормална запалимост на изолационния материал
 • Ограничена механична устойчивост
 • Няма употреба в WDVs.
Използването на съвети и трикове включват коноп изолация, например, като междинна и подложка изолация, за изолационни вентилирани фасади или за изолация на кухина.