възстановете входа, за да бъде без бариери

Днес все повече хора мислят за по-късно в собствените си четири стени и гарантират, че съоръжението е без бариери. Но това свободно пространство често завършва в коридора. Можете да разберете как да направите своя вход без бариери в нашето ръководство.

Безпрепятствен достъп до къщата

Най-лесният и евтин начин е да компенсирате всякакви разлики във височината в терена по пътя към входната врата с рампа.
За да може една рампа да отговаря на изискванията на DIN 18040, тя трябва да отговаря на следните изисквания:

  • Рампата не трябва да има градиент над 6%
  • Началото и краят на рампата трябва да имат открита площ от поне 1,5 х 1,5 м
  • Ако общата дължина е повече от 6 m, трябва да се инсталира междинна платформа с ширина най-малко 120 cm и дължина 150 cm
  • Рампата трябва да бъде оборудвана с лесни за хващане парапети, които са лесни за хващане

Ако трябва да се преодолеят твърде високите наклони, като алтернатива на рампа може да се монтира асансьор на платформа. Съществуващите стълби могат да останат. Асансьорите на платформа са подходящи както за прави, така и за извити стълби и лесно могат да бъдат достъпни с инвалидна количка.

Направете инфраструктурата достъпна

Много потребители на инвалидни колички все още са активни и могат лесно да шофират собствената си кола. За да избегнете влизане и излизане от ръкавицата, трябва да се уверите, че зоните за паркиране като паркинги, паркоместа и гаражи са възможно най-безпрепятствени.

Безпаричните места за паркиране трябва да бъдат достъпни както напред, така и назад. Ширината от 380 см и дължината от 500 см е идеална. Обърнете внимание на нехлъзгаща се и устойчива на стъпки повърхност, избягвайте чакъл или трошен камък като подово покритие.
За гараж без бариери се прилагат същите размери, както и за място за паркиране, подходящо за инвалиди. Помислете и за гаражната врата: автоматична врата може лесно да се отваря и затваря с дистанционно управление. Някои порти дори могат да бъдат преоборудвани съответно.

Безопасни начини

За да можете лесно да стигнете до входа на къщата дори и на тъмно, трябва да помислите за инсталиране на автоматични осветителни системи. В напреднала възраст с помощта на детектори за движение (8,43 евро на Amazon *) можете безопасно да завършите пътя си през имота до входа на къщата на светло.

Изберете правилната входна врата

Входната врата трябва да бъде най-малко 90 см широка. Освен това трябва да се уверите, че дръжката на вратата, както и бутонът за звънец и пощенската кутия, са на височина без бариери от максимум 85 см. Ако нямате сили да отворите тежка входна врата, се препоръчва инсталирането на автоматична отваряща се врата.