Домашни средства за защита? Как да премахнете водораслите в аквариума

Аквариумът е красив, когато е добре обгрижван. Редовното почистване също така гарантира, че рибите остават здрави. Водораслите са особен проблем. Те се появяват и никога не изчезват, освен ако не бъдат премахнати.

Отстранете водораслите в аквариума

В аквариумите могат да се появят няколко вида водорасли. Някои седят на стъклата, други, като черните водорасли, предпочитат камъни и растения. И тогава има и бактерии, които образуват бял филм. Има лекарства срещу всички тези израстъци. Можете да ги купите в зоомагазина. Това повдига законния въпрос дали можете да използвате и домашни средства.

Домашни лекарства за водорасли

Под домашните лекарства обикновено се разбират малки лекарства, които са алтернатива на закупените, „професионални“ продукти, които помагат срещу определен проблем. Нещата са малко по-различни с аквариума. Няма вещества - течности, соли, които можете спокойно да излеете в аквариума. Домашните лекарства тук са инструменти и техники за премахване и предотвратяване на водорасли. Те са взаимно зависими.

Почистете аквариума

Ако откриете, че във вашия аквариум има много водорасли (няколко са нормални), първата стъпка е да ги премахнете. Единият вариант е да направите това ръчно, със скрепер или гъба. Ако използвате стъргало, внимавайте в ъглите да не повредите силикона, който държи стъклото заедно. Предлагат се и специални продукти, които можете да добавите към водата. И двата метода за почистване работят, но само за кратко. Ето защо е важно да стигнете до дъното на проблема, който причинява водораслите, и да го премахнете.

Хранете се правилно

Една от причините за заразяване с водорасли често е твърде много храна. Ако фуражът потъне на дъното, той остава там и се разлага. Това освобождава хранителни вещества, от които аквариумът не се нуждае, и създава водорасли. Следователно правилото е: Хранете само толкова, колкото рибите могат да изядат за максимум десет минути. Ако наскоро сте закупили аквариум, наблюдавайте как рибите се хранят, за да разберете кое е точното количество.

Много растения

Растенията осигуряват добра вода в аквариума. Например, те абсорбират излишни хранителни вещества и водораслите вече нямат източник на храна.

Уверете се, че има достатъчно CO [под] 2 [/ под]

За да растат растенията в аквариума, те се нуждаят от CO [sub] 2 [/ sub]. Има специални устройства за добавяне на CO [sub] 2 [/ sub] към аквариума. Но бъдете внимателни, твърде много не е добре. Не забравяйте да разберете колко трябва да направи устройството във вашия аквариум.

Точните животни

В аквариума има предимно риби. Има смисъл обаче да се държат охлюви или скариди, които се хранят с водораслите. И тези животни също не изглеждат зле.