Домашни средства за цялостно почистване на подови плочки

За почистване на подови плочки не се изискват скъпи специални почистващи препарати. В някои случаи домашните лекарства са още по-подходящи за премахване на специални видове замърсяване внимателно и по-ефективно. С някои помощни средства е важно да се гарантира, че те са подходящи само за почистване на плочки или само за почистване на фуги.

Домашни средства за всички цели

При почистване на подови плочки са важни както възрастта, така и вида на замърсяванията. Докато в баните често се появяват петна от вар, силно използваните подове губят блясъка си, например в коридорите. Има подходящи домашни лекарства за всички видове замърсяване.

  • Прочетете също - Домашни средства за цялостно почистване на подови плочки
  • Прочетете също - Покриване на подови плочки временно или постоянно
  • Прочетете също - подови плочки за енергийно ефективен живот

Нито едно от домашните лекарства не е само с една цел, но има акцент върху ефекта. Когато се използват химически агенти, трябва да се обърне внимание на възможното взаимодействие. Почистването на варов разтвор обикновено трябва да се извършва отделно.

Препоръчителни инструменти за почистване

За почистване на повърхностите се препоръчва скрубер с мека памучна кърпа за почистване. "Драпаните " парцали от груб плат трябва да се избягват. Ако се използва моп, почистващите ресни не трябва да бъдат осеяни с микрофибри. Коренната четка е полезна за третиране на петна.

Използването и принципът на парна струя могат да бъдат частично имитирани чрез „приготвяне на пара“ с вряща гореща вода. Старите четки за зъби са идеални за работа върху отделни петна и стави.

Препоръчителни домашни средства

За грижата за подовите плочки с нормално замърсяване е подходяща хладка вода, към която е добавен конвенционален препарат за миене на съдове. Разтриването на плочките на пода равномерно със смес от сол и терпентин помага да се предотврати избледняване и пожълтяване.

Киселинните агенти са идеални за премахване на петна от варовик. Най-екологичният вариант се състои в избърсване с портокалова или лимонова кора. Разредената лимонена киселина има по-силно действие. Оцетът почиства най-мощно, но в процеса развива силна миризма.

За блясък водата за избърсване може да се смеси с шампоан за коса, препарат за изплакване или амоняк. Сапунът със скъпоценен камък се препоръчва за плочки от естествен камък.

За да оставите ставите да блестят в свеж блясък, помага смесена сода за хляб, препарат за премахване на лак или смес от вода и сода.

Съвети и трикове Не използвайте кърпи от микрофибър или други "драскащи " помощни средства като гъби и метални чистачки. Същото се отнася и за абразивите в суха и млечна форма.