Прекрасен мир и тишина - звукоизолацията в покрива

Шумът от околната среда от улици, самолети или дори нормални шумове във всеки квартал може да бъде истинско изпитание за нервите. Следователно шумоизолацията в покрива е особено важна.

Основни изисквания за ефективна звукоизолация

За ефективна звукоизолация използваните материали са също толкова важни, колкото и действителната структура на изолацията. Добрата топлоизолация не означава автоматично добра звукоизолация. Следователно трябва да помислите за звукоизолация на покрива, когато строите къщата или разширявате тавана.

  • Прочетете също - защита на гълъбови опашки за покрива
  • Прочетете също - двойни стенни листове за покрива
  • Прочетете още - Правилно използване на дробилки за мъх за покрива

Ефектът на изолационния слой по отношение на звукоизолацията може да се разглежда само във връзка с цялостната структура на слоя. Следователно „Много помага много“ не винаги е правилно. Ако резонансните вибрации причиняват вибриране на компонентите, смущаващият шум дори се усилва. Обвързващите минимални изисквания за звукоизолация на покрива са посочени в DIN 4109.

Скатните покриви създават големи предизвикателства за шумоизолацията. Многослойната структура на покрива физически представлява масова пружина, поради което звукопоглъщащият ефект до голяма степен се определя от това колко тежки са масите и колко мека е пружината.

Докато изолацията над гредите е по-подходяща за топлоизолация, изолацията между гредите има явни предимства по отношение на звукоизолацията.

Подходящи материали за звукоизолация между гредите

Меките, гъвкави и порести материали са подходящи за ефективна изолация. Изолацията премахва запълнената с въздух кухина, през която звуковите вълни се предават от външната страна на покрива във вътрешността на помещението. Колкото по-мек е изолационният материал, толкова по-добър е шумоизолационният ефект: влакнести, отворени пори изолационни материали предпазват по-добре от шум, отколкото затворени пори, твърди материали като полистирол или полиуретанова пяна.
Подходящи за шумоизолация в покрива са:

  • Каменна вълна (29,80 € на Amazon *)
  • Стъклена вата
  • лен
  • коноп
  • целулоза
  • Дървени влакна
  • Вълна

Уязвимост на Windows

Всяка стая, съдържаща въздух, е слабо място по отношение на звукоизолацията. При прозорците обаче самата повърхност на прозореца също действа като предавател на звук с течащи фуги и гънки. Старите прозорци само с едно стъкло предават звук отвън практически безпрепятствено във вътрешността на покривното пространство. За да постигнете по-добра защита срещу шум, трябва да замените много стари прозорци с модерни изолационни прозорци с тройни фалца и подходящо уплътнение. Шумът се задържа още по-ефективно чрез шумозащитни прозорци.