Помощ с топлина: ТАЗИ температура е най-доброто място за сън

Правилната температура в спалнята прави чудеса, особено през лятото.

Всички го знаем: през лятото спалнята се е нагряла толкова през деня, че нощем лежим в топла и задушна стая и дори не знаем какво да правим със себе си, защото се движим само от едната страна към друго преобръщане. Във всеки случай за съня не може да става и дума.

Съвети за топлина: ТОВА наистина помага!

Вашият браузър не може да възпроизведе това видео.

Видео от Джейн Шмит

Ако все пак имате проблеми със заспиването, можете да забравите за добрия сън. Но можете да направите нещо по въпроса - с правилната температура.

В проучване, представено на конференцията на Американската академия по медицина на съня, на 12 участници с проблеми със съня за една нощ е дадена охлаждаща шапка. Това помогна на субектите да заспят само след 13 минути и значително подобри качеството на съня им.

Причината за това е така наречената префронтална кора. Тази област на мозъка е отговорна за нашите мисловни процеси и следователно е виновна, ако не можем да заспим вечер поради всички мисли и размишления. Ако обаче тази зона се охлади, тя изключва дейността - и можете да заспите по-добре.

Според учените оптималната стайна температура за сън е между 16 и 18 градуса.

Необходима е обаче някаква подготовка, за да се достигне тази температура. Освен ако нямате климатик, разбира се нещата са съвсем прости. За всички останали важат следните съвети:

1. Спуснете щорите

Затворете прозорците през деня и не забравяйте да държите капаците надолу! Да, това води до факта, че в стаята става много задушно и така или иначе ще се загрее, но не толкова, колкото при отворени прозорци, през които се излива слънцето. Вечер преди лягане трябва да прибл. Проветрете за 15 минути. Това ви дава възможно най-готината стая и чист въздух в спалнята.

2. Мокри кърпички

Друга възможност е да закачите влажни кърпи или чаршафи в стаята - или директно пред прозореца, или над облегалката на стол. Когато водата се изпарява в тъканта, се получава така нареченото охлаждане с изпарение. По този начин топлината се извлича от въздуха в стаята. Още по-ефективно е, ако подкрепите този процес с вентилатор.

3. Килимите ги няма!

През лятото килимите действат като топлоизолация, т.е.З. топлината влиза, но не отново навън. В случая на масивни подове е дори два пъти по-ефективно, ако изхвърляте килимите през лятото, защото подът тогава може да съхранява топлината, която попада в стаята. Това поне поддържа въздуха в стаята приятно хладен.

Охладете се, моля? Тенденциите в бикини 2017