Основна информация: Изчислете покрива на гредите

Покривът на гредите има голямо предимство пред другите покриви: триъгълната конструкция означава, че покривът няма никакви опори. Стабилността зависи от правилното изчисление в комбинация с други фактори.

Фактори за изчислението

Гредите трябва да се изчисляват по отношение на дължина, дебелина и разстояние един от друг. Дължината се дължи на ъгъла, който се влияе от височината на покрива и дълбочината на покрива (с надвес на покрива) и е сравнително лесно да се изчисли.

  • Прочетете също - Изчислете дебелината на гредите - ето как работи
  • Прочетете също - Трудно начинание: последваща капандура в покрива на гредите
  • Също така прочетете - Изчислете дебелината на гредите за покрива с мононаклона

При изчисляването на дебелината на гредите и разстоянието между гредите трябва да се вземат предвид още няколко фактора. От една страна, има въпросът за натоварването, което се очаква. В допълнение към летвите, изолацията, покривната покривка и евентуално. слънчева система може да носи и нормалното натоварване от сняг. Товарът от своя страна също зависи от наклона на покрива. Налягането на вятъра също играе роля. Възниква вторият въпрос относно използвания материал. Обикновено гредите са направени от смърч, ела или дугласова ела, по-рядко дъб. Имате избор между масивен структурен дървен материал или залепен ламиниран дървен материал. В зависимост от вида, гредите са с различна здравина.

Комбинация от всички фактори

Действителното изчисление трябва да се извършва само от конструктивен инженер. От една страна, той знае как да координира наклона на покрива и различните натоварвания и кои дължини, дебелини и разстояния на гредите са подходящи; от друга страна, имате нужда от статично доказателство от специалист, че статиката на покрива на гредите е правилна в за да може изобщо да му бъде позволено да изгради покрив. Ситуацията е различна при по-малките покриви, например покривът на терасата зад къщата. Там можете сами да изчислите гредите.

Позволете ми да кажа толкова много: Всички горепосочени фактори са взаимно зависими и се вземат предвид при планирането на покрива. Ако разстоянието между гредите трябва да бъде относително голямо, например поради по-широки капандури, се избират по-дебели греди, изработени от по-висококачествен материал, тъй като натоварването и налягането на вятъра трябва да бъдат разпределени върху по-малко опорни точки. От друга страна, гредите могат да бъдат малко по-малко дебели, ако разстоянието между тях е по-малко (обикновено между 60 см и 80 см).