Забележки относно използването на смес за изравняване на замазка

Неравномерните замазки често се срещат в стари сгради, но неправилният монтаж на замазката може да доведе и до разлики във височината в мазета или други зони. Преди да полагате подови покрития или да ги покривате с плочки или подове от естествен камък, обаче замазката трябва първо да бъде направена напълно равна и равномерна. Ако разликите във височината не са твърде големи, най-добре е да използвате нивелираща смес (18,79 евро на Amazon *) n. По-голямата част от предлаганите в търговската мрежа изравнителни смеси позволяват изравняване на височинните разлики до максимум 1 сантиметър; някои продукти могат да се използват и за изравняване на разликите във височините до общо 3 сантиметра. Голямото предимство на нивелиращите смеси е, че те се самонивелират - тоест не е необходимо ръчно да се премахва нивелирът с нивелир, поради което работата с нивелиращи смеси може лесно да се извърши чрез „направи го“ себе си.

Изисквания за използването на нивелиращи смеси

От една страна, подът за замазка, който трябва да бъде изравнен, трябва да бъде чист, напълно сух и без прах, от друга страна също трябва да е без пукнатини и пукнатини. Ако има пукнатини, те първо трябва да бъдат запечатани със специален пълнеж на основата на смола и да изсъхнат напълно. Както вече споменахме в началото, нивелиращата смес трябва да се използва само до разлика във височината от максимум 3 сантиметра - за всичко, което надхвърля това, има смисъл само изравняване със слой замазка. Температурата в помещението трябва да бъде доста над точката на замръзване, когато се прилага изравняващото съединение; адекватната вентилация без течение позволява да се изсуши.

  • Също така прочетете - Изравняването на замазката стана лесно
  • Прочетете също - минимална дебелина на замазката
  • Прочетете още - Ето как работи шипованата ролка за замазка

Важна информация за работа с нивелиращи смеси

По пода на замазката не трябва да има прах, той също трябва да е напълно сух. Преди да нанесете изравняващата смес, винаги е необходимо да нанесете грунд, за който е доказано, че е подходящ както за пода на замазката, така и за използвания изравнителен състав. Най-лесният начин за разпространение на този грунд е с улична метла. Преди да се излее изравняващото съединение, грундът трябва да е изсъхнал малко, тогава ще се постигнат най-добри резултати. Винаги е необходима лента за изолация на ръбовете, ако трябва да се изравнява плаваща замазка; след нанасяне на нивелиращата смес, тя трябва да се проветри с пирон, така че под материала да не се образуват мехурчета.