Обелване на дървесина: работи с тези инструменти

Кората е неразделна част от дърво, но не е необходима за повечето дървени детайли. За съжаление външната обвивка на дървото не винаги може да бъде отстранена лесно, особено ако другата повърхност трябва да остане възможно най-неповредена. С правилния инструмент премахването на кората вече не е проблем: Ще ви кажем как да го направите.

Обезкостете дървото с препарат за високо налягане

Препаратът за високо налягане, който също често се използва от професионалистите за тази цел, е подходящ за обелване на големи площи. Силата на водната струя изтласква кората от земята и създава неповредена повърхност.

  • Прочетете също - Angelique Holz - дървото за хидротехника
  • Прочетете още - Подходящ грунд за дърво
  • Прочетете още - Абразивното руно за дърво е идеално за триизмерни детайли

Обезкосмяването на дървесина с препарат за високо налягане е особено препоръчително, ако материалът под кората трябва да остане възможно най-недокоснат. Не забравяйте да подсигурите адекватно парчето си, преди да използвате налягане на водата, за да работите върху него.

Освен това се погрижете за собствената си защита и поне покрийте очите си със защитни очила. В противен случай летящите парчета кора могат да причинят значителни щети.

Ръчно премахване на кората с ножове за изрязване и издърпване

Ръчното обезкостяване с различни ножове има малкия недостатък, че разбира се след това има следи от острието върху дървесната повърхност. Тъй като повечето дървени детайли така или иначе се обработват допълнително, това рядко би трябвало да представлява проблем.

  • Обелване с обелващата ютия: Лющената е много специален инструмент за обелване на дърво, има различни форми за избор. Купете висококачествен инструмент със здрав нож, за да получите наистина добър резултат.
  • Обелване с нож за изтегляне: Ножът за изтегляне е подходящ и за обелване на дърво, но е по-препоръчително за по-малки площи. Този тип нож може да се използва за различни други цели.

Дървесна кора чрез накисване

Накисната дървесина може да бъде обезкосмена сравнително лесно на ръка. Ако имате възможност да поставите детайла си в езерце за няколко дни и да го покриете изцяло с вода, възползвайте се от това.

След това кората често може да се отлепи ръчно на ленти, без да се налага да използвате нож или друг инструмент. След това обаче дървото се нуждае от по-дълга фаза на сушене, преди да можете да го обработите допълнително.

Съвети и трикове Ако искате да премахнете кората на целия труп, просто попитайте дървообработваща компания за машина за белене.