Планирайте добре дървото за наистина гладка повърхност

Необработените дървени повърхности могат да се изгладят бързо и старателно с рендето, ако знаете как да го направите. Но дори и стари дървени предмети, които вече са били подложени на някакъв стрес, могат отново да бъдат красиви чрез внимателно рендосване. Повърхността изглежда по-блестяща, отколкото след шлайфането, на нея се дава специална оптична дълбочина. Трябва да обърнете внимание на това, когато рендосвате дърва!

Рендосване на дървени повърхности: тези факти са особено важни

Самолетът отстранява повече материал от шкурката, така че обработеният по този начин детайл трябва да има определена дебелина. Рендосването е особено полезно, когато искате да премахнете дълбоки странности или боя, която е проникнала в порите.

 • Прочетете също - Angelique Holz - дървото за хидротехника
 • Прочетете още - Подходящ грунд за дърво
 • Прочетете още - Абразивното руно за дърво е идеално за триизмерни детайли

Съседна зона винаги трябва да бъде рендосана или шлифована, в противен случай разликите ще останат видими дори след боядисване. Ако дървото е нараснало твърде неравномерно, рендосването няма да работи: Тогава е препоръчително да използвате мелница.

Ето как правилно планирате дървесината си!

Обработваният детайл, който трябва да се рендосва, винаги трябва да се затяга толкова здраво, че да не може повече да се движи, тъй като по време на рендосването се освобождават някои сили. Винаги премествайте самолета с дървесните влакна, така че да не ги късате, а да ги изглаждате.

Кой самолет да използвам??

Имате избор между ръчен самолет и електрически самолет; те все още са разделени на няколко различни типа, които са подходящи за различни цели. Ето кратък преглед:

 • Груба пейка: проправя големи, неправилни повърхности
 • Груба равнина: за груба подготвителна работа
 • Двойна равнина: има двойна ютия за почистване на по-малки повърхности
 • Довършителна равнина: за изглаждане с малко отстраняване на материала
 • Изглаждаща равнина: къса равнина за фина работа
 • Ребат за ренде: за направа на фалци с ширина до 3 cm
 • Краен ренде: Специално устройство за рендосване на профили, фалци и ръбове на профила
 • Набраздена равнина: за създаване на канали

Можете да видите, че грапавата повърхност може най-добре да бъде предварително обработена с груба пейка или груба равнина, последвана от изглаждане с двойната равнина или завършващата равнина. Изглаждащата равнина се използва, когато трябва да бъде много точна.
Електрическите рендета са подобни на фрезовите машини и работят изключително равномерно и са особено подходящи за по-големи площи. По-малките области със сигурност могат да бъдат обработени с ръчен самолет.

Съвети и трикове Винаги се уверете, че имате остър нож в самолета, за да не повредите дървото. Острието на ръчния самолет трябва редовно да се преоформя; можете просто да замените острието на електрически самолет.