Фрезоване на дървото с фрезата на свободна ръка

Рутерът може да се използва и за артистични цели, креативните фрезови изображения на свободна ръка са красиво свидетелство за това. За целта следвайте начертаните по-рано линии и, разбира се, не използвайте ограничител, за да движите устройството свободно. За този вид дограма е за предпочитане да се използва мека дървесина, тъй като твърдите пръстени от късно дърво могат да изхвърлят фрезата от курса.

Първо оцветете дървото, а след това смилайте

Мотиви, обработени в дървото с фрезата, са особено ясно видими, ако предварително зацапате повърхността на тъмно. За целта нанесете петно ​​в подходящ цвят върху предварително почистеното, влажно дърво и го оставете да изсъхне.

  • Прочетете също - Angelique Holz - дървото за хидротехника
  • Прочетете още - Подходящ грунд за дърво
  • Прочетете още - Абразивното руно за дърво е идеално за триизмерни детайли

Последваща обработка с прозрачен защитен слой масло, восък или лак е препоръчително само след процеса на смилане. Ако мотивът е смлян, той ще се откроява особено ясно след оцветяването: шикозен знак на вратата!

Как може дървото да се смила от ръка??

Използвайте например фин шрифт за вашия проект или флейта за по-грубо структуриране. Тук също могат да се използват фреза с малък формат и V-образна фреза.

Работата без прах също е важна, тъй като в противен случай вече няма да виждате предварителния си чертеж върху дървото. Затова оборудвайте рутера си с прахосмукачка, така че да имате ясна видимост.

Освен това затегнете здраво дървените заготовки, така че да не се плъзгат по време на процеса на фрезоване. За това използвайте подходящи висококачествени затягащи инструменти.

Как да смилате собствения си мотив в дърво

След като всичко е подготвено, можете да започнете да прокарвате дървесината по очертаните линии. Ако ви е трудно да рисувате със свободни ръце, просто проследете мотива си с проследяваща хартия на фона.

  • Първо направете няколко фрези на тестови проби и определете дълбочината на рязане.
  • Използвайте ножовете за надписи, за да изрежете контурите, първо с малка дълбочина, а след това евентуално по-дълбоки при втория проход.
  • Поставете едната ръка върху пистолетната ръкохватка на рутера, а другата ръководи инструмента върху масата на рутера.
  • Можете също да промените посоката на подаване по време на процеса на фрезоване.
  • Работете в обратна посока върху съществуващите ръбове.
  • Обработете някои повърхности с фрезата за груб карвинг характер
Съвети и трикове Спиралната фреза е чудесно подходяща за излагане на фона на тъмно оцветени мотиви до светлото дърво. Това създава приятен контраст.