Лепене на дърво със силикон и на какво трябва да обърнете внимание

Не се препоръчва лепенето на дърво със силикон. Лепилото за дърво е по-добро, то позволява сигурни връзки. Силиконът може да се използва и като лепило. Има обаче няколко неща, които трябва да имате предвид, когато го използвате като лепило.

Какво да търсите, когато лепите със силикон

Силиконът е уплътнител и трябва да се използва като такъв. Но има специално силиконово лепило, което запечатва и може да се използва като лепило едновременно. Той ви предлага по-висока адхезивна якост от нормалния силиконов уплътнител. Трябва да използвате силиконовия уплътнител като лепило само ако имате работа с области, където се появяват само ниски сили. Ако все пак искате да използвате уплътнителя като лепило, трябва да обърнете специално внимание на следните неща:

  • Прочетете още - Боядисване на дърво при ниски температури и на какво трябва да обърнете внимание
  • Прочетете също - Как да премахнете силикона от дърво
  • Прочетете още - Лепене на акрилно стъкло със силикон и на какво трябва да обърнете внимание
  • Чистота на дървените фуги
  • използвайте само на неподвижни места
  • използвайте по-голямо количество силикон като лепило
  • Оставете силикона да се втвърди добре (поне един ден)
  • използвайте антибактериален силикон в зони с висока влажност

Използвайте силиконово лепило вместо уплътнител

Силиконовото лепило е много по-подходящо за извършване на сигурни лепилни връзки. Това лепило обаче все още не е първият избор за дърво, което винаги е естествен материал. Силиконовото лепило предлага някои предимства, като устойчивост на студ и топлина и UV устойчивост. Лепилото обаче не е подходящо за зони, които са изложени на трайни вибрации или други напрежения, причинени от движения.

Какъв вид лепило трябва да използвате по-добре за фуги от дърво

Трябва да използвате конвенционално лепило за дърво (6,49 евро на Amazon *). Това е прецизно съобразено с материала дърво и ви предлага постоянни и сигурни връзки. За уплътнения, които не са изложени на високи механични натоварвания, обаче, можете да използвате и силиконово или още по-добре силиконово лепило. Ако обаче искате да използвате силиконово лепило, най-добре е да използвате двукомпонентно лепило и, ако се съмнявате, проверете описанието, за да видите дали лепилото е подходящо и за дърво или трябва да използвате друго лепило. От съществено значение е да се обърне внимание на инструкциите на производителя относно обработката на лепилото и да се нанесе равномерно върху лепилните повърхности, които предварително са били добре почистени. Не нанасяйте обаче лепилото твърде плътно.