Напълнете дървени греди, вместо да ги подменяте

Много дърводелци, дърводелци и покривци са на мнение, че повредените дървени греди винаги трябва да се подменят. Това важи в зависимост от степента на гниене или гниене, но много повреди могат да бъдат отстранени и с по-малко усилия. Пълненето на дървени греди с епоксидна смола отваря алтернативи.

Дървесното вещество е определящо

Изгнила или изгнила дървена греда е донякъде сравнима с човешките зъби при анализа на щетите. Ако веществото все още е достатъчно и устойчиво, вместо подновяване и замяна, може да е достатъчно да го попълните и да го поправите на местно ниво.

  • Прочетете още - Ремонт или подмяна на дървени греди
  • Прочетете също - Сменяйте сами една дървена греда или не
  • Прочетете също - Третиране на дървени греди срещу гниене

Тъй като много дървени греди, особено в стари сгради, са направени от висококачествена твърда дървесина, много щети са ограничени до определена дълбочина. Често външната част на белина и гниенето и сърцевината вътре в дървената греда е почти непокътната.

Епоксидната смола допълва здравата дървесина

Епоксидната смола е течна пластмаса, която „се придържа” към дървесните влакна и отворите на порите, след като е изсъхнала. Когато се нанася върху зони с ненатоварваща функция, като изравняване на неравностите, той може също така да залепи рохкав дървесен материал като стружки и трески на повърхността на дървената греда чрез залепване.

Анализът на повредите винаги трябва да показва кое напречно сечение на дървената греда остава в повредените зони след отстраняване на повредения материал. Като правило може да се приеме, че със здравословно вещество най-малко две трети от първоначалното напречно сечение могат да бъдат изгладени без проблеми.

Товароносимостта след пълнене е ограничена

Често дървените греди са повредени в главите на гредата. Когато ремонтирате закрепващите краища, преди пълненето трябва да се уверите, че пълнителят (4,25 € в Amazon *), епоксидната смола не трябва да поеме част от носещата способност.

Като средство за твърдост, носено от дървесното вещество, способността да се стабилизира чрез шпакловка на "открити площи" обикновено е достатъчна. Ако главите или краищата на гредата са повредени, удължаването на гредата може да възстанови необходимата товароносимост. Важно е да се гарантира, че дървените греди са свързани по дърводелски начин.

Съвети и трикове Като приятен "страничен ефект", пълненето на дървената греда с епоксидна смола ви осигурява лек срещу дървесни червеи в гредата. Напълнените участъци и повърхности ограбват вредителите от тяхното местообитание и оставят червеите и червеите да измират.