дървен таван над душа - полезен или не?

Дървен таван в банята е добро решение, дължащо се на компенсационните свойства на дърветата. Въпреки това, не можете да правите грешки в конструкцията и дизайна на повърхността, така че да не образуват плесен.

Сглобяване на дървения таван над душа

В банята идва с душове и къпане много влага за кратко време. Нито един дървен таван не може да съхранява толкова много влага, така че трябва да може да избяга някъде, така че да не се утаява като конденз върху студени повърхности и да води до плесен. Решаващият критерий тук е въздухът. Всички знаят, че банята трябва да се проветрява редовно. Въпреки това е също толкова важно въздушният обмен, който се осъществява по време на вентилация, също ефективно да достига до скрити зони като задната част на шкафовете и дървения таван.

  • Прочетете също - Как правилно да боядисвате дървения таван в банята
  • Прочетете също - Монтиране на нов дървен таван върху стария дървен таван
  • Прочетете също - Топлина и дърво: Разстоянието на печката до дървения таван

Покриването с дърво само на частта от банята над душа няма особен смисъл, тъй като трябва по някакъв начин да създадете оптична връзка с останалата част от тавана. По-добре е да монтирате дървения таван в банята по цялата повърхност на тавана. За да направите това, трябва да прикрепите подструктура, която позволява добра циркулация на въздуха между дървото и тавана. Най-добрият начин да направите това е да използвате летва.

Ако помещението над банята не се отоплява, препоръчително е да се вгради допълнителна изолация в подструктурата. Той трябва да бъде защитен от влага с бариера срещу пара, така че да не допринесе неволно за образуването на мухъл.

Какъв цвят за банята

Не всеки цвят е подходящ за боядисване на дървен таван в банята. Най-добрият вариант е маслото, тъй като то не затваря порите на дървото и дървото остава дишащо. Маслото се предлага като безцветна версия, както и като пигментиран материал. Можете също да решите за специален гъбичък цвят, ако предпочитате бял или оцветен дървен таван.