Боядисайте дървения таван - кой цвят е най-добър?

Когато боядисвате дървения таван, не само трябва да вземете решение за цвета, но и да изберете цвят, който е лесен за рисуване върху дърво. Има много възможности за избор и в двете отношения.

Светъл или тъмен дървен таван?

Боядисването на дървения таван с боя винаги означава скриване на естественото зърно на дървото. Това може да бъде полезно, ако искате да осветите тавана от тъмно дърво или ако предстои модерен дизайн на новия дървен таван. Тъмен дървен таван не се препоръчва, тъй като може да направи стаята да изглежда по-малка и мрачна. Светлият таван в бяло е разумно решение, особено в стаи с малко светлина.

  • Прочетете още - Осветяване на дървения таван стъпка по стъпка
  • Прочетете също - Екологично, красиво: боядисайте дървения таван с креда
  • Прочетете също - кое е по-добре: боядисайте или лакирайте дървения таван?

Ако обаче стаята с дървения таван е голяма и залята от светлина, имате повече възможности за дизайн. Тъмен дървен таван може да направи интересен фон за осветлението, в стар розов или светло син цвят се вписва в детска стая или античен интериор.

Цвят, подходящ за дърво

Не всеки цвят е подходящ за дърво. Най-добре е да използвате специални бои за дърво или реновиращи бои за дървени тавани. Те са специално разработени, за да съответстват на свойствата на дървото, например да издържат на неговото набъбване и свиване. Това е много важно, тъй като боята образува слой върху дървения таван, който не трябва да се отлепва, когато дървото работи. Тези дървесни цветове се нуждаят от грунд, така че боята да се разпределя равномерно. Ако търсите особено екологично и здравословно решение, изберете креда. Нанася се без грунд, подходящ е за страдащи от алергии и без мирис.

Описаните по-горе цветове са особено подходящи за жилищни помещения, в които количеството влага е ограничено. Ако имате дървен таван в банята, трябва да използвате специални противогъбични бои, за да не се образува плесен върху дървения таван. Боята с креда е подходяща и за банята.