Дървените прозорци под паметник трябва да бъдат запазени

Защитата на паметника предписва строги правила, ако в и върху сграда има стари дървени прозорци. Като общо правило запазването на старото вещество е за предпочитане пред реконструкцията. Ако компонентите трябва да бъдат заменени, трябва да се вземат предвид не само оптичните критерии, но и техническите проблеми като баланса на влагата в сградата.

Запазване въпреки Наредбата за енергоспестяване

Почти всички сгради, построени и оборудвани с дървени прозорци преди Втората световна война, са обект на разпоредби за защита на паметниците. Когато прозорците се модернизират, топлоизолацията и свързаната с нея U-стойност на дървените прозорци обикновено са решаващият фактор.

  • Прочетете още - висококачествени дървени прозорци могат да се получат чрез омазняване
  • Прочетете също - Анализирайте и запълнете дървени прозорци
  • Прочетете също - боядисване на дървени прозорци - трябва да обърнете внимание на това

Прозорците в стари сгради, например в фахверкова къща, често вече не отговарят на настоящите енергийни насоки, както се изисква от Европейската наредба за енергоспестяване (EnEV). Ремонтите на прозорци често са трудоемка, продължителна и скъпа работа, като се вземе предвид опазването на историческите паметници.

Компоненти и инвентар

По принцип дървените прозорци могат да бъдат подменяни само ако са изключени всички други мерки за поддръжка. В защитата на паметника за прозорци са дефинирани три съставни групи:

  • остъкляване
  • Дограма
  • Сграда асоциация или сградна връзка

След задълбочен, подробен и писмен опис, необходимите работни стъпки за всеки отделен прозорец трябва да бъдат планирани, обосновани и одобрени.

Подновете остъкляването

Ако рамките са в добро състояние и имат надеждна товароносимост, можете да помислите за подмяна на остъкляването. Звукоизолираният прозорец може да бъде монтиран с двуслойно изолационно стъкло.

Този тип реставрация обаче е противоречив и не винаги е приемлив. Дори предимствата на изолационното стъкло да представляват повишена шумоизолация и подобряване на U-стойността на старите прозорци, необходимата намеса в рамковата конструкция често не е съвместима с бояджията.

Ленена маслена боя

Друг важен аспект на защитата на паметниците е изискването да се определи вида на дървото, използвано в прозорците и, както се използва само до 50-те години, да се върне към рисуването с ленени маслени бои.

Съвети и трикове Общото правило е, че трябва да държите изброените дървени прозорци възможно най-верни на оригинала. Това също се отнася до броя на крилата, посоката на затваряне и функцията на отваряне.