шлифоване на дървени ръбове

Когато шлайфате дървен ръб, имате много различни възможности за това как да го шлайфате. По-долу ще намерите предложения и информация за възможни машини и инструменти, с които можете да шлайфате дървен ръб.

Различни опции за шлайфане на дървени ръбове

Работата с дърво е нещо като класическа област на дейност за майсторите. Редактирането е едно от предизвикателствата в дървообработването. За да направите това, можете да изработите различни форми. В зависимост от това как искате да шлайфате дървения ръб, можете да избирате между различни инструменти и машини:

  • Прочетете още - Закръгляване на дървени ръбове с машина
  • Прочетете също - шкурка с дървесни зърна
  • Прочетете също - Почерняване на дървесината по различни начини
  • Фрезоване и фрезоване на ръбове
  • Ренде (електрическо и ръчно)
  • извити длета и ножове за гравиране
  • Шкурка (ръчно или с машини)

Шлайфайте ръбове от дърво с фреза

С рутер получавате широк репертоар от възможности за обработка на дървен ръб. На пръв поглед това включва сложни, градуирани закръгляния, които лесно могат да бъдат направени с подходящата фрезова глава. С други фрезови глави можете също да косите чисто и правилно или да заобиколите ръба на дървото с машината. Няма ограничения за наличните фрезови глави.

Шлайфайте дървения ръб с равнина

Можете да работите и върху дървени ръбове с равнината. Типичната обработка тук би била скосяване на ръба. Това обаче изисква високо ниво на опит без допълнителни помощни средства като подходящи атаки. Разбира се, можете да закръглите и такъв дървен ръб.

Длета и длета за обработка на ръбове

Всъщност това не е идеалният инструмент. Тези инструменти са по-склонни да бъдат използвани за дърворезба. По този начин обаче можете да създадете и асиметрични ръбове. Това обаче изисква и високо ниво на опит с тези инструменти.

Шлифоване на дървения ръб

Същинското шлайфане на дървен ръб, разбира се, се извършва с шкурка. С орбиталната шлифовъчна машина (72,99 евро в Amazon *) можете да шлайфате правилно и скосени ръбове много добре. Шлифовъчен блок може да се използва и за по-малки площи.

Ако, от друга страна, трябва да се преработят кръгли ръбове върху дървото, се препоръчва удобна шлайфмашина. Но можете да използвате и орбиталната шлифовъчна машина, като я издърпате нагоре в дъга (далеч от вас), докато шлайфате върху извивката на дървения ръб.

Съвети и трикове Можете да прочетете повече за размера на зърната шкурка, различни инструменти за обработка на дърво, както и съвети и трикове за това при шлайфане на дърво.