Боядисвайте дървени летви и на какво трябва да обърнете внимание

Не винаги е желателно дървото да се оставя в естествения му цвят. Дървените летви са сравнително лесни за боядисване, ако използвате правилните цветове и обърнете внимание на няколко неща.

Боядисвайте дърво, да, но само правилно подготвено дърво

Винаги зависи от това каква повърхност има дървените ламели, преди да можете да ги боядисате. Покритото дърво определено трябва да бъде шлайфано, за да загрубяе повърхността и да създаде достатъчно задържане на боята, така че да не се отлепва по-късно. Също така трябва да обърнете внимание дали съществуващото покритие може или трябва изобщо да бъде снабдено с цвят. Това не винаги е така, но в повечето случаи това може да се направи без никакви проблеми. Що се отнася до самите цветове, имате различни опции, в зависимост от повърхността и вашите лични изисквания, като например следното:

  • Прочетете още - Изкусен: боядисване на дърво по стара традиция
  • Прочетете също - Свързване на дървени летви и ленти от дърво и за какво да внимавате
  • Прочетете също - Боядисване на восъчно дърво
  • Акрили
  • Тониращи цветове
  • Акварели

На какво друго трябва да обърнете внимание при боядисване на дървени летви или дървени части

За да се запази стабилна и гладка повърхност, акрилните бои са много подходящи за боядисване на дървените летви или други дървени части. Тези цветове се придържат много добре и ви предлагат привлекателна повърхност. Ако предпочитате да използвате други видове цветове, обикновено трябва да нанесете прозрачен лак, за да задържите повърхността на място. Това е особено вярно, ако дървените ленти или дървените летви по-късно могат да влязат в контакт с влага, но това трябва да се избягва.

Боядисване на дървени повърхности и тяхното индивидуално проектиране

Имате множество възможности за персонализиране на дървени ленти, мебели или други дървени повърхности. Например можете да нанесете боята с шарки или да създадете други ефекти с текстурирани гъби. Можете да ги използвате, за да създадете линии или модели на облак например. Като алтернатива можете да работите с множество цветове, за да създадете интересна промяна на цвета. Имате множество възможности за индивидуален дизайн. Просто тествайте различни опции и създайте интересни декорации с помощта на различни цветове и опции за приложение.

Важно: фиксирайте вашия индивидуален резултат

След като постигнете желания резултат, трябва да го фиксирате с прозрачен лак, както вече беше споменато по-горе. Уверете се, че основният цвят за това е напълно сух и използвайте само подходящи прозрачни лакове, за да създадете защитен прозрачен слой лак.