Смажете дървения панел - 3 стъпки за защита от естествено дърво

Дървото е един от най-популярните природни продукти и преди всичко възобновяема суровина. Но твърде често дървото от естествен материал е покрито със слой лак или пластмаса. Дървото също може да бъде в голяма степен защитено от петна и влага със специално дървесно масло. Тук ще ви покажем как да прилагате правилно дървеното масло.

Маслени дървени панели стъпка по стъпка

  • Твърдо масло
  • Шкурка
  • четка
  • гъба
  • Памучен плат
  • Машина за мелене
  • Четка за ръце
  • Прочетете също - Осъществяване на дървения панел водоустойчив - 3 начина
  • Прочетете също - тапети от дървени панели - план за подготвителна работа
  • Прочетете също - Боядисайте дървения панел чисто в 3 стъпки

1. Подгответе дървения панел

Тъй като естествената повърхност на дървения панел остава напълно видима при омазняване, трябва да обърнете специално внимание при подготвителната работа. Следователно работата по шлайфането може да отнеме известно време. Първо шлайфайте дървената дъска с малко по-груба шкурка. В следващата стъпка на шлайфане се използва по-фина шкурка. Прахът от шлайфането трябва да се отстранява с ръчна четка или прахосмукачка между отделните стъпки за шлайфане.

2. Изберете масло

В зависимост от предназначението на дървения панел ще ви е необходимо различно дървено масло. На открито се прилагат специални защитни масла, за да се запази възможно най-много влага от дървото. Тези масла обаче не са желателни в дома, защото имат по-силна миризма. В къщата по-скоро трябва да използвате твърдо масло, което изсъхва напълно по-късно.

3. Смажете дървения панел с масло

Необработеното дърво алчно абсорбира всяка влага. Ако дървеният панел вече е неравномерно покрит с масло, по-късно цветът на дървото също ще бъде неравен и облачен. Тук наистина важи, че по-малкото е повече. В най-добрия случай ще ви трябват три или повече работни стъпки, преди наистина да сте готови с омасляването. Но резултатът е съответно добър. От това се възползват както външният вид, така и защитата на дървото.

Нанесете дървото много пестеливо с четка или памучен парцал. Някои любители на „направи си сам“ се кълнат в гъби за нанасяне на дървесно масло. Чувствайте се свободни да използвате "инструмента ", който ви подхожда. Винаги омазнявайте дървото по посока на естественото зърно.

Съвети и трикове Можете, разбира се, да намажете дървените панели с олио за готвене. Трябва обаче да се отбележи, че олиото за готвене обикновено или не изсъхва напълно, или е трудно да изсъхне. Това може да не ви притеснява на дървена дъска, която се използва в кухнята. Но с дървени панели, които трябва да се използват като рафт за книги или плот за маса, това не е идеално. Освен това някои готварски масла с течение на времето започват да миришат на плесен или гранясване.